Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer 32 Europese beurzen voor Nederland

Weer 32 Europese beurzen voor Nederland

NEDERLAND. Nederland scoort opnieuw goed bij de Europese onderzoeksraad ERC. Maar liefst 32 van de 372 wetenschapsbeurzen voor ervaren onderzoekers worden bij Nederlandse universiteiten besteed. Dat is zojuist bekend gemaakt. Maastricht viel buiten de prijzen.

De zogeheten consolidator grants zijn gemiddeld 1,9 miljoen euro waard, maar kunnen oplopen tot 2,75 miljoen euro. Het idee achter deze beurzen is dat wetenschappers halverwege hun loopbaan de kans krijgen om de positie van hun onderzoeksgroep te verstevigen. In totaal verdeelt de European Research Council 713 miljoen euro.

Slechts drie grote landen scoren beter dan Nederland: Groot-Brittannië (86 toekenningen), Duitsland (66) en Frankrijk (53). Spanje en Nederland delen de vierde plaats in de wedloop om de beurzen.

Verreweg de meeste gelauwerde onderzoekers verblijven al in Nederland, blijkt uit de statistieken die de ERC heeft verspreid. Slechts één van hen verhuist met zijn beurs naar Nederland. Datzelfde geldt overigens voor koploper Groot-Brittannië: er zijn nauwelijks onderzoekers die hun geld meenemen naar een ander land.

In totaal hebben 21 Nederlanders een beurs gekregen. Drie van hen besteden die in een ander Europees land. Daarmee staan de Nederlanders zesde: Duitsers slepen veruit de meeste beurzen in de wacht (69), op afstand gevolgd door Fransen (44) en Britten (37). Ook Spanjaarden (33) en Italianen (29) blijven de Nederlanders voor.

Van alle aanvragen is vijftien procent gehonoreerd, aldus de ERC. Vrouwen waren net iets succesvoller in de aanvraag dan mannen, maar het scheelt niet veel. Alleen dienen minder vrouwen een aanvraag in: uiteindelijk gaat slechts 28 procent van de beurzen naar een vrouw.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)