Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Jij bent mijn dochter niet!”

“Jij bent mijn dochter niet!”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Let it go, let it góóóó, neurie ik vrolijk mee met de muziek die aanstaat op de zusterpost. Terwijl ik met de muis door een MRI-scan van een patiënt op de afdeling scroll, wordt er zachtjes op de openstaande deur geklopt. Ik kan de vrouw niet meteen thuisbrengen. Maar aan haar uitgelopen make-up is te zien dat ze net gehuild heeft en dus zet ik snel de muziek uit.

Ze stelt zich voor als de dochter van een patiënt op onze afdeling. De man is al jaren ziek maar is de laatste weken snel achteruit gegaan: hij is in de war en vooral erg achterdochtig. Vandaag heeft hij een wel heel slechte dag, vertelt de vrouw ons snikkend. Hij blijft maar volhouden dat ze zijn dochter niet is.

Ik bied aan om even met haar mee te lopen naar de kamer van haar vader. “Papa, ik ben het toch…” probeert ze het daar nog eens, terwijl ze tegen haar tranen vecht. Maar de man is onvermurwbaar en wordt steeds onrustiger. We lopen terug de gang op en ik probeer haar nog eens uit te leggen dat hij er niets aan kan doen. Dat dit helaas bij zijn ziekte hoort en dat het weinig zin heeft om te proberen hem keer op keer te corrigeren.

We hebben daar als artsen een handje van en worden er bovendien voor betaald: advies geven. “Ondanks de vervelende bijwerkingen moet u deze medicijnen tóch echt nemen.” Of: “Het is

écht heel belangrijk dat u twintig kilo afvalt.” En nu: “Het heeft geen zin om uw vader ervan te proberen te overtuigen dat u zijn dochter bent.” Het zijn doorgaans welgemeende en zinvolle adviezen, maar uiteindelijk is het niet de persoon in de witte jas zelf die er mee aan de slag moet.

Ik probeer me voor te stellen dat mijn eigen vader keer op keer en vol overtuiging in mijn gezicht roept: “Jij bent mijn dochter niet, ik ken jou niet, ga weg!”. Het zou me niets verbazen als ik in zo’n geval net als deze vrouw er alles aan zou doen om tot hem door te dringen – goedbedoeld advies of niet.

Wanneer de dochter is vertrokken, neem ik weer plaats achter de computer op de zusterpost. Let it go, let it góóóó, klinkt het als ik de muziek opnieuw aanzet. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Anna Verhulst

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)