Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Valentin Raspoetin: nog niet in Steinz

Valentin Raspoetin: nog niet in Steinz

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Maandag wilde ik een stukje schrijven over de nieuwe Steinz. Zijn Gids voor de wereldliteratuur is de bijgewerkte versie van Lezen etcetera, verschenen in 2003. Pieter Steinz, begin vijftig, was meer dan twintig jaar kunst en boekenredacteur bij NRC Handelsblad. In 2012 werd hij directeur van het Nederlandse Letterenfonds. Helaas moest hij toen hij bleek te lijden aan ALS, die functie opgeven. Hij blijft doorwerken aan zijn succesvolle overzichtswerken over allerlei kanten van vooral de Europese cultuur. Nu ligt er dan die tweede, nog dikkere gids van de wereldliteratuur. Een samenwerking tussen Steinz en zijn dochter. Met 416 besproken schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten. En dat alles voor nog geen 33 euro. Wie zich wil oriënteren kan in deze overzichtelijke Winkel van Sinkel te kust en te keur terecht.

Alvorens te schrijven las ik de ochtendkrant. Tot mijn schrik zag ik dat Valentin Raspoetin afgelopen zaterdag is overleden. In Moskou, één dag voor zijn achtenzeventigste verjaardag. Ja, ik schrok. Niet alleen omdat ik liever niet heb dat mensen van mijn generatie overlijden. Ook omdat sommige boeken je het gevoel geven dat ze geschreven moesten worden. Met verhalen die het bestaan begrijpelijker maken. Raspoetin komt uit Siberië. In 1970 verscheen zijn eerste roman  . De laatste dagen van de tachtigjarige Anna worden beschreven. Een confrontatie tussen de oude dorpssamenleving en de wereld van de jongeren, geboren en getogen in de nieuwe Sovjetwereld. In het latere Afscheid van Matjora sterft geen oude vrouw. Een heel dorp moet wijken voor een stuwdam. Het boek werd verfilmd. Volgens de praktijk van de Sovjetsamenleving is die film nooit verboden, maar na een succesvolle première nooit meer ergens vertoond. Raspoetins visie op de Siberische werkelijkheid was nu eenmaal te ‘somber’.

Raspoetin zoekt u vergeefs in de dikke Steinz. Binnen de gekozen kaders blijft hun boek informatief en onderhoudend. Ook in de huidige opzet kiezen Steinz en zijn dochter nog steeds voor een kwart Nederlandse schrijvers en de helft nog levende schrijvers. Bij voorkeur moeten de genoemde boeken ook nog beschikbaar zijn. Gevolg: een oververtegenwoordiging van zowel Engelstalige als goed verkopende schrijvers. Niet erg, wel een beperking. Ik heb maandag daarom niet alleen in Steinz gelezen, maar ook in Raspoetin. Schrijver over mensen in de buitengewesten van onze planeet.

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: