Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe Universiteit

Nieuwe Universiteit

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ook ik ben van de Nieuwe Universiteit Maastricht! Wat zeg ik, ik wàs het al, lang voor er zelfs maar sprake van was. Het vermaledijde rendementsdenken is nooit aan mij besteed geweest. Wij op de Berg lijden daar al jaren onder. Alsof academisch beleidswerk – dat is wat wij doen - überhaupt rendement kan hebben! Anders dan de intrinsieke diepte van het denkwerk zelf, bedoel ik.

Dus wat ben ik blij dat in Amsterdam de kussens zijn opgeschud en nu zelfs in het verre Maastricht de echo klinkt. Want, jongens en meisjes, ik ben nog van de generatie die het allemaal voor jullie probeerde te bevechten. Die met een ouwe slaapzak in een tochtige gang en zònder zacht kampeermatje een paar uurtjes slaap probeerde te vatten als we weer eens een pand bezet hielden. Die ’s morgens vroeg bergen broodjes hielp meesmeren want van bezetten word je hongerig. Zeker omdat we de avond tevoren tot drie uur in de nacht stencils stonden te draaien en vervolgens te rapen. Huh, stencils, wâhisdâh?? Nou, gewoon, je typte (op een typmachine!) een speciaal vel vol met laatste waarschuwingen aan de burgerlijke wetenschap en de knechten van het grootkapitaal (de universiteitsbestuurders dus), dat frommelde je in een machine en dan drukte die honderden blaadjes af. Nietje erdoor en hup, de revolutie was weer een stap naderbij. Diezelfde dag werd daar nog veertig keer over vergaderd, eerst in groepjes en daarna plenair, met als resultaat een nieuwe tekst die ook weer werd gestencild en dan de hele cyclus opnieuw mocht doormaken. En aan het eind kwam de politie of gingen we gewoon weg.

Ik moet wel bekennen dat ik vorige week bij tijd en wijle wegdoezelde, tijdens de eerste Maastrichtse massabijeenkomst op weg naar de Nieuwe Universiteit. Ik werd een tikje moe van al dat nerveuze handengewapper, als je het ergens wel of niet mee eens was. Tip aan het nieuwe democratisch gekozen College van Bestuur (want Germanicus wordt straks natuurlijk met veel misbaar weggestuurd): meteen afschaffen, dat wapperen.

Ik was daarentegen wel weer blij verrast met het verfrissende vertoon van onwetendheid bij de jongens en meisjes. Dat durfden wij vroeger niet, hoor. “Bestaat er zoiets als een universiteitsraad? Faculteitsraden? O ja, en wat doen die dan?” Wij maakten vroeger overal een studie van voordat we de koevoet pakten, maar dat hoeft tegenwoordig dus niet meer. Als je in al je twintigjarige wijsheid nog nooit van iets gehoord hebt, zal het wel niet zo belangrijk zijn toch?

 

Albert Bergbroeder   

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: