Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Moeten

Moeten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Frederique (24): “Ik moet altijd iets nuttigs doen van mezelf. Ontspannen en genieten doe ik nauwelijks. Moe word ik ervan. Wat kan ik veranderen?

Ingrid: Een to-do-list waarvan het einde nooit in zicht komt, put uit. Wat gebeurt er als je stopt met het afwerken van die lijst? Waarschijnlijk laat de interne criticus dan van zich horen. Gedachten die je vertellen dat je lui bent en dat je je tijd niet moet verdoen. Die interne criticus is eigenlijk de stem van iemand die vroeger een belangrijke rol speelde in je leven. Je vader of je moeder bijvoorbeeld. Hij of zij gaf jou de boodschap dat je vooral nuttig bezig moest zijn. Misschien gebeurde dat in jouw calvinistisch nest wel heel subtiel door het lummelen van anderen te veroordelen. Het motto ‘niet lullen maar poetsen’ is zodoende jouw motto geworden. De stem van je vader of moeder heb je geïnternaliseerd.

Als je niet beseft dat jouw gedachten geïmplanteerd zijn, dan neem je ze serieus. Voordat je het weet ben je weer de grote schoonmaak aan het doen, aan het studeren of aan het werk. Merk voortaan op wat je interne criticus te vertellen heeft, snoer ‘m de mond en volg zijn adviezen niet op. Je zult dan regelmatig op de bank liggen, op een terras zitten of door een tijdschrift bladeren. Ontspanning en genot zal dat je niet onmiddellijk brengen. Je criticus is het er namelijk niet mee eens en roert zich.

In een poging wat meer rust in mijn leven aan te brengen, heb ik vorige week een mindfulness-app op mijn telefoon geïnstalleerd. Dagelijks lig ik nu in het hier-en-nu te zijn door mijn aandacht te richten op mijn grote teen of mijn knie. Ik doe de body-scan. Mijn interne criticus vindt daar van alles van: onzinnig tijdverdrijf en zweverig gedoe. Ik weet dat hij ongelijk heeft, maar ik moet van goede huizen komen om ervoor te zorgen dat hij zich even koest houdt. Mijn to-do-lijst wordt er niet korter van. Het grote verschil is dat het einde ervan niet vandaag gehaald hoeft te worden. Maar stiekem ben ik toch maar wat blij dat ik er na deze laatste zin weer iets vanaf kan strepen.

Ingrid Candel

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2015-03-19: anneliese candel
Hallo Ingrid.
Klasse hoe jij zo`n thema behandelt,
2015-04-11: Anita Dennissen
Hallo Ingrid,

Hoe herkenbaar. Elke dag staat op mijn to do lijstje dat ik minder mag doen. Helaas kan ik dat zelden doorstrepen....

Hartelijke groet, Anita!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)