Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zo wil ik ook wel oud worden

Zo wil ik ook wel oud worden

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Vanuit de wachtruimte leid ik een kwieke dame de spreekkamer in. Ze draagt een pluizige roze trui op een nette zwarte broek, in haar oren klingelen vrolijk een paar oorbellen en met mijn vrouwelijke blik herken ik een subtiel laagje lippenstift op haar mond. Bij de neurologie heb ik geleerd om snel, nog vóór ze plaats hebben genomen op de stoel tegenover de dokter, me een eerste indruk te vormen over patiënten. En dus registreer ik nog dat ze vlot en met zekere passen loopt en zo eind zestig moet zijn.

De vrouw gaat tegenover de neuroloog zitten en ik neem plaats op mijn krukje. Terwijl ze de arts vertelt over de uitstralende pijn in haar benen, dwaalt mijn blik af naar haar geopende dossier op het computerscherm. Even hoor ik niks meer van wat er wordt gezegd, en ik schuif mijn bril hoger op mijn neus om zeker te weten dat ik het goed heb gezien. Ik kijk weer even naar de vrouw, en dan meteen terug naar het dossier: 86 jaar oud.

Het kan niet anders dan dat ik iets over het hoofd heb gezien toen de vrouw binnenkwam en ik haar leeftijd schatte. Ik neem me voor extra goed op te letten tijdens het lichamelijk onderzoek. Lenig trekt ze in enkele seconden haar schoenen en kousen uit. Zonder moeite komt ze met losse handen vanuit hurkzit omhoog. Opvallend soepel zijn haar heupen nog in alle richtingen te bewegen op de onderzoeksbank. Mijn eerste indruk van de vrouw blijkt toch echt terecht te zijn geweest: fysiek is deze vrouw nog lang geen 86.

De boosdoener van de pijn in haar benen lijkt niet een beknelde zenuw, maar eerder een bijwerking van haar medicatie te zijn. Medicijnen die ze, gezien haar leeftijd, eigenlijk toch niet meer nodig heeft. Het voorstel van de neuroloog om eens te kijken of de klachten verdwijnen met het staken van de pillen, valt dan ook in goede aarde.

Wanneer ze enkele minuten later de deur achter zich dicht heeft getrokken, wissel ik een blik van verstandhouding met de arts. “Successful aging, noemen we dat”, grijnst hij. Ik zucht. Zo wil ik ook wel oud worden.

Anna Verhulst

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)