Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geldzaken anno nu

“ABN Amro, de bank anno nu.” Ik vind dit al lange tijd een gepaste slogan. Jaren geleden zette ik wat centen op een studentenrekening bij ABN en kreeg als beloning een heuse ABN Amro-fatboy. Geef de student anno nu wat extra’s en hij is binnen, mijn geld is er sindsdien nooit meer weggegaan. Afgelopen week werd echter duidelijk dat ABN op een andere manier ook inspeelt op de actualiteiten: het voltallige bestuur van de bank kan het vijfvoudige van de gemiddelde studieschuld als salarisverhoging tegemoet zien. Op deze manier speelt de bank perfect in op de trend bij andere banken en verzekeraars.

In 2010 verscheen de documentaire Inside Job. Deze docu laat de kijker zien hoe ‘de crisis’ is ontstaan door de hebzucht van banken in het financial district in New York rond 2008. Hoewel het eigen vermogen van iedere bestuurder op Wall Street extreme hoogtes bereikt, wilden ze nog meer winst, nog meer vermogen. Een heli moest een jet worden, een Porsche een Ferrari en de rest van de wereld betaalde de prijs.

Ik vind het bijna grappig om te zien, want tijdens een van de leukste en interessantste periodes van mijn leven had ik geen cent te makken. Ik sliep in de achterbak van mijn auto en at een boterham met pindakaas als ontbijt, lunch en avondeten. Toch was ik gelukkig.

Nu de bestuurders van de Nederlandse banken allemaal weer wat extra’s krijgen, mogen ze wat mij betreft wel eens kijken hoe hun banken werkelijk wat kunnen doen voor de samenleving.

Mijn voorstel? Help het Sinterklaasjournaal. Dit televisiefenomeen voor kinderen kreeg afgelopen week een boete van 150 duizend euro opgelegd door het Commissariaat voor de Media. De reden voor de boete: het inpakpapier wat tijdens de uitzendingen gebruikt wordt. Volgens de pientere mannetjes van dit commissariaat, zit er een marketingplan achter dit papier, het is namelijk ook verkrijgbaar in speelgoedwinkels. Misschien zijn die pestkoppen vergeten dat het om een programma voor kinderen tot en met zes jaar gaat.

De verslaggevers van Sint en Piet zijn klaar voor het juridische gevecht. Het papier werd inderdaad in enkele winkels gebruikt, maar enkel om ter plekke pakjes mee in te pakken en kostte de klant geen rooie cent.

Het gaat dus niet altijd om het geld.

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)