Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De magie van muziek verzamelen

De magie van muziek verzamelen

Muziek: Daryll-Ann

Niels Harteman (39), bestuurssecretaris, had zich erop verheugd. Net vóór kerst beklom niet zomaar een band het podium van de Muziekgieterij, maar de “beste band van Nederland”. Het werd een bizarre avond. “Tien minuten voor aanvang was er nog bijna niemand. Stonden we daar in een lege ‘fabriekshal’. We voelden ons meer bekeken door de band dan andersom. Tussen de nummers door, na een kort applaus, was het zo stil dat je de versterkers kon horen ruisen. Opeens blafte zelfs een hond, nog nooit meegemaakt. Het deed allemaal niets af aan het optreden, dat zeer geslaagd was.”

En wie is de beste band van het land volgens Harteman? Daryll-Ann. Een alternatieve rockband die in de jaren negentig furore maakte in binnen- en buitenland. Met optredens op Pinkpop en Lowlands, maar ook als voorprogramma van The Smashing Pumpkins en The Verve. En ineens, in 2004, kwam het bericht: ‘Daryll-Ann stopt ermee. (…) We kunnen er lang en breed over lullen maar zo gaan die dingen.’ Die dingen sloeg op de ruzies tussen de frontmannen Anne Soldaat en Jelle Paulusma. Tien jaar later: ‘Daryll-Ann keert terug. (…) De vriendschap is hervonden.’ Het optreden in de Muziekgieterij maakte deel uit van de come-back-toernee.

De charme zit ‘m volgens Harteman in de teksten (“geen rijmelarij”), de composities, samenzang en niet in de laatste plaats de gitaarpartijen van Soldaat. “Vooral op het album Daryll-Ann Weeps (1996) staan nummers waar je me ’s nachts voor wakker mag maken, zoals Always share, dat zo mooi overloopt in A proper line.”

Deze muziek ontdekte Harteman in zijn studententijd in Nijmegen, waar hij zich voor amerikanistiek inschreef. “Het was de tijd waarin je nog moeite moest doen om goeie muziek te vinden. Je moest op de fiets naar een platenzaak, in Nijmegen naar Kroese, vlooide de uitverkoopbakken door en beluisterde de vondsten op een koptelefoon. Ik bezocht ook de Platenbeurs in Utrecht, waar ik vooral oog had voor speciale uitgaven van Neil Young, registraties van alle concerten waar ik bij was geweest. Ik heb 'm inmiddels twaalf keer gezien."

De magie van een verzameling opbouwen is in ieder geval volledig verdwenen. "In drie klikken klinkt op Spotify de muziek die je wil horen. Ik heb zo’n 1500 cd’s maar die liggen allemaal op zolder, in een speciaal gemaakte kast. En daar komen ze helaas zelden nog uit.”

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)