Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Autisme vergroot de kans op psychoses

Jongeren met autisme lopen een vijf maal zo hoog risico op een psychotische of bipolaire stoornis dan leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Jean-Paul Selten, bijzonder hoogleraar sociale exclusie en psychiatrische stoornissen. Het is voor het eerst dat dit in een grootschalige studie is onderzocht.

Samen met Zweedse en Britse collega’s heeft Selten ruim negenduizend jongeren, bij wie vóór hun zestiende een autismespectrumstoornis (ASS) is ontdekt, tien jaar lang gevolgd. Saillant is dat de jongeren die het best presteren op school, het meeste gevaar lopen. Tot achttien keer zoveel.”

Het is onduidelijk waarom ASS-patiënten vaker een psychotische of bipolaire stoornis krijgen. “Wel zijn er aanwijzingen voor een genetische relatie. En lijkt de stress als gevolg van sociale uitsluiting een belangrijke rol te spelen. Belangrijk is dat behandelaars zich hiervan bewust zijn, vooral bij jongeren die het goed doen op school.”

De data zijn afkomstig uit in Zweden, uit het zogeheten Stockholms Jeugdcohort, maar ze gelden volgens Selten evengoed voor de Nederlandse situatie. Nederland telt 30 to 60 duizend jongeren in de leeftijd tot 20 jaar met een stoornis in het autismespectrum.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)