Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een zwak voor arbeidersmuziek

Een zwak voor arbeidersmuziek

Muziek: Small Faces

Voorafgaand aan het gesprek mailt Ad van Iterson, hoofddocent bij SBE: Laat me aub eraan denken dat ik Petticoat Lane noem, waar Steve Marriott vandaan kwam, en dat hij als kind Oliver Twist speelde, en dat hij bij een brand om het leven is gekomen, helaas. En dat Humble Pie onderschat was....

Wie het weet mag het zeggen: welke band gaat Van Iterson aan het hart? Juist ja, de Small Faces. (“The Beatles staan bij mij op eenzame hoogte, maar daar kun je in een rubriek als deze niet mee aan komen zetten. Ik zocht iets originelers.”)

Van Iterson heeft een zwak voor bands die geworteld zijn in de volkscultuur. “The Kinks had ik ook kunnen kiezen, al gedroeg zanger Ray Davies zich eerder als een nichterige dandy, zeker vergeleken bij de Small Faces-zanger Marriott, een echte volksjongen. Een batraaf. Ik ben zelf ook van eenvoudige komaf, maakte met vrienden vroeger de blitz in de Koestraat, waar we ons afzetten tegen kunstenaars en intellectuelen.”

Vooral het nummer The Universal (1968) wekt de arbeiderssfeer volledig tot leven. “In Londen ging ik speciaal de eastender-wijken in, waar het leven zich op straat afspeelde, waar opwinding in de lucht hing, waar je characters tegenkwam. Je struinde wat over de beroemde markt Petticoat Lane, zo’n plek waar je figuren met aapjes op hun schouder trof, fotografen, straatmuzikanten. Het is trouwens ook de plek waar Jack the Ripper zeven vrouwen heeft afgeslacht. Mijn favoriete café, waar ik laatst nog ben geweest, heet Dirty Dick’s. Als je goed kijkt, zie je in alle hoeken spinnenwebben.”

Mooi aan The Universal vindt Van Iterson de parlando-zang en de scheurende gitaar die halverwege invalt. “Marriott beschouwde het als zijn meesterwerk, mede vanwege de poëtische tekst. Het nummer deed echter niks. En daarom heb ik het ook uitgekozen, ik kan niet tegen onrecht. Een mooie tekstregel vind ik: I mind my own and my own minds me. Typisch zo’n volkswaarheid, die ontstaat in buurten waar mensen dicht op elkaar wonen.”

Marriott verliet de band een jaar later en richtte Humble Pie op, met Peter Frampton. “Marriot raakte meer en meer verbitterd. Hij is in 1991 omgekomen bij een brand in zijn eigen huis, door een sigaret.”

En dat hij als kind Oliver Twist speelde? Dat valt ongetwijfeld op te zoeken.

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)