Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Jurre (24): “Anderen zeggen dat ik weinig van mezelf laat zien. Ik speel inderdaad altijd mooi weer en heb daardoor weinig echte vrienden. Wat kan ik veranderen?”

Ingrid: Nederland keek weer naar Boer zoekt vrouw. We waren getuigen van de logeerweek van boerin Bertie en haar drie vrouwen. Echt gezellig was het niet. Er was meer contact met Berties Franse buldog dan met elkaar. De boerin liet weinig van zichzelf zien en Ciska besloot dan ook haar koffers te pakken en ook bij Katherine sloegen de twijfels toe.

Bertie stelde zich niet kwetsbaar op waardoor er nauwelijks verbinding was tussen haar en haar logees. Om een zinvol en verbonden leven te leiden moeten we dat juist wel doen, schrijft Brené Brown in haar boek De kracht van kwetsbaarheid. “We moeten ons niet langer verstoppen, maar ons harnas uittrekken, de wapens neerleggen en onszelf laten zien.” Dat is eng. Als je jezelf blootgeeft en uitkomt voor wat je denkt en voelt, dan kunnen anderen daar namelijk iets van vinden. Ze kunnen je visie veroordelen, je gevoelens niet serieus nemen of het niet met je eens zijn. Er is dus moed voor nodig. Denk maar aan het tonen van je liefde als je nog niet weet of die wel wordt beantwoord. Daarom polsten de boeren en boerin uit het populaire programma voor het keuzemoment ook even hoe het met de kriebels zat van de kandidaat op wie ze hun oog hadden laten vallen. Ze bouwden zo wat zekerheid in voordat ze kleur moesten bekennen.

Jezelf laten zien is dus een voorwaarde voor verbondenheid en intimiteit. Ara, uit de roman De vriendschap van Connie Palmen, doet dat in optima forma. “Als ik niets te zeggen heb, dan zeg ik niks, en als er niks te vriendelijken valt, dan kan ik ook niet vriendelijk zijn”, zegt ze. Ze is ervan overtuigd hiermee mensen op afstand te houden. “Dat is nu net wat je niet doet”, merkt haar vriendin Catherina op. “De ideale manier om afstand te houden is door iedereen aardig te bejegenen, te doen zoals het hoort en te verbergen in welke stemming je verkeert. Je stemming tonen is juist intiem.”

Ingrid Candel

 

Brown, B. (2012). De kracht van kwetsbaarheid. Bruna Uitgevers B.V.: Utrecht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)