Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beginnersgeluk

Beginnersgeluk

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

In het weekend is het ziekenhuis een vreemde plek. De hal krioelt normaal van de bezoekers, maar is deze zondag donker en doodstil. Een enkele witte jas snelt voorbij en springt vlug een lift in. Hoewel alles ogenschijnlijk op een lager pitje staat, wordt er achter de schermen gewoon hard doorgewerkt.

Zo wordt er bij een patiënt een spoedprocedure uitgevoerd om een propje uit een bloedvat in de hersenen te halen. De verpleegster die mee is gekomen wordt al gauw teruggeroepen naar de afdeling. De zaalarts is aan de telefoon aan het overleggen over een ander spoedgeval, en dus is de toevallig aanwezige coassistent degene die snel geïnstrueerd wordt om de boel een beetje in de gaten te houden zodat de interventie-radiologen hun werk kunnen doen.  

Nog geen vijf minuten later moet er een infuuslijn afgekoppeld worden. Niet heel ingewikkeld, maar ik heb het nog nooit zelf hoeven doen. Met een beetje priegelen krijg ik het gelukkig prima voor elkaar, maar door het geklooi zitten mijn handen al snel onder het bloed. Geen handschoenen aangedaan. Beginnersfout.

Dan valt een infuuskastje kapot op de vloer en moet vervangen worden door een nieuwe. Ik heb vaak genoeg gezien hoe de verpleging dat aanpakt, maar zelf heb ik het nooit gedaan. En dus druk ik maar op wat knopjes, plaats de spuit met medicijnen op de meest logische wijze weer in het kastje en druk op start. Piepiep: het infuus loopt weer. Beginnersgeluk.

De dag is voorbij en eigenlijk zit mijn dienst er al op. Ik besluit toch nog even mee te kijken bij een patiënt die een spoed-scan krijgt omdat hij zijn benen niet meer kan bewegen. Liggend in het MRI-apparaat krijgt hij veel pijn en op verzoek van de neuroloog haal ik een spuit morfine. Bij de scan is geen verpleegkundige te bekennen. “Zal ik het maar doen?”, suggereer ik. “Weet je hoe dat moet dan?”, vraagt de arts.

De enige keer dat ik dit heb geoefend was jaren terug tijdens een practicum. Toch pak ik nu zonder aarzelen een plooi buikhuid vast en spuit de pijnstiller in. Geen beginnersgeluk meer: na zo’n dag krijg je mij niet meer gek. 

Anna Verhulst

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)