Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Toen ik trouwde en een kind kreeg, besefte ik: dit ís later”

“Toen ik trouwde en een kind kreeg, besefte ik: dit ís later”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Derwall * Voornamen: Jeroen Maurits Maarten * In het dagelijks leven: universitair docent financiën in Maastricht en Tilburg * Geboren in: Heerlen * Leeftijd: 36 * Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: getrouwd met Eliza, vader van Lucas (2)

TOEN

Roda JC Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vijf was. Ik heb daar weinig last van gehad, ik zag ze allebei gewoon en kan me vrij weinig herinneren van toen ze nog samen waren. Doordeweeks woonde ik bij mijn moeder, in het weekend ging ik naar mijn vader. Met hem bezocht ik alle wedstrijden van Roda JC, ik was een fervent aanhanger. We hadden het niet breed thuis, maar dat was eigenlijk wel goed. Zo leer je dat niet alles komt aanwaaien.
Streber Tot het tweede of derde jaar van de middelbare school was ik een echte streber. Ik hoorde altijd tot de besten van de klas. Totdat ik besefte dat er meer is dan hoge cijfers halen. Op sociaal vlak bereikte ik daar niet veel mee. Toen heb ik echt een omslag gemaakt. Ik ben heel bewust meer gaan investeren in mijn sociale leven. Met resultaat; met de vrienden die ik toen heb gemaakt, ben ik nog steeds hecht. Ieder jaar hebben we een mannenweekend. Dan gaan we naar een huis in de Ardennen of Duitsland. Frietpannen aan en pokeren maar.
Oliemagnaat Als kind was ik fan van de tv-serie Dallas. Ik wilde later een rijke oliemagnaat worden, maar niet zo een als JR, een goede zoals Bobby. Op de middelbare school waren wiskunde en economie mijn beste vakken. Ik koos voor economie in Maastricht omdat ik toen nog een echte local was; ik vond het wel prima om hier te blijven, waar het vertrouwd was. Een echt studentenleven heb ik niet gehad. Ik bleef thuis wonen, mede omdat mijn moeder het psychisch zwaar had. Op mijn twaalfde had ze last gekregen van stemmingswisselingen. Daardoor ben ik snel volwassen geworden.
Wetenschapper Ik ben toevallig de wetenschap ingerold. Na mijn studie heb ik eerst veel gesolliciteerd bij pensioenfondsen en duurzame beleggingsmaatschappijen, maar het was in die tijd moeilijk om een baan te vinden. Mijn scriptie had ik goed gemaakt; ik had al gepubliceerd. Toen kreeg ik vanuit Rotterdam de vraag of ik wilde promoveren. Mijn onderwerp was duurzaam beleggen. Mijn eerste artikelen wekten interesse bij pensioenfondsen, die samenwerking zochten. Zo is het idee voor ECCE ontstaan, het European Centre for Corporate Engagement, waar onderzoek gedaan wordt naar duurzame financiën en verantwoordelijk investeren. Nu heb ik twee vaste banen als universitair docent, in Maastricht en Tilburg. Dat wetenschap mijn carrière is, realiseerde ik me pas echt toen ik trouwde en een kind kreeg. Ik zag het altijd als investering voor later, maar nu besefte ik: dit ís later.

NU

Grieks Ik heb mijn vrouw in Maastricht ontmoet, zij was docent bij rechten. We waren eerst vrienden, maar groeiden steeds meer naar elkaar toe. Dat doen we nog steeds: iedere dag voel ik meer voor haar dan de dag ervoor. Zij is Grieks, we praten Engels met elkaar. Lucas voeden we in het Nederlands en Grieks op. Hij praat het nu door elkaar heen. ‘Papa, káto’, zegt hij dan, ‘papa, naar beneden’. Ik ga het Grieks van hem leren. Nu ken ik alleen de woorden om onze cocker spaniël Morpheas te roepen, die is Grieks opgevoed.
Balans Ik ben een workaholic. Ik heb eigenlijk altijd twee parttime banen gehad, dat is toch niet hetzelfde als één fulltime baan. Jarenlang sliep ik vijf uur per nacht. Als ouder houd je dat niet vol. Nu probeer ik meer balans te vinden tussen werk en privé. De vrijheid die je als wetenschapper hebt om je werk zelf in te delen, dat moet ik meer in de praktijk gaan brengen.
Duurzaamheid Het is niet altijd makkelijk om over duurzaamheid te publiceren. De wetenschappelijke financiële wereld is conservatief, er is weerstand tegen vage ideeën en duurzaamheid is natuurlijk lastig te definiëren. Onze publicaties kunnen dus op veel kritiek rekenen. Daar moet je tegen kunnen. Mij lukt het omdat ik koppig ben, achter dit onderwerp sta, het interessant vind en mezelf zo kan profileren. Bovendien zijn mensen die zich dagelijks bezighouden met duurzaam beleggen wel geïnteresseerd. Wij horen tot de front runners. Zodra de toptijdschriften dit soort publicaties plaatsen, zullen wij de eersten zijn.

STRAKS

Reizen Voordat ik ging promoveren had ik nog nooit in een vliegtuig gezeten. Nu heb ik de hele wereld rondgereisd. Ik ben er heel dankbaar voor en wil dat ook overdragen aan mijn kinderen – meervoud ja, we willen er minimaal twee. Eliza en ik houden van stedentripjes, maar ook verre reizen maken we graag. En natuurlijk gaan we regelmatig naar Griekenland. Iedereen heeft het altijd over de eilanden, maar ik hou van het noorden met zijn stranden en bergdorpen.
Hoogleraar Ik wil hoogleraar worden. Dat is het hoogst haalbare binnen de wetenschap. Ik vind het belangrijk om erkend te worden voor het werk dat ik doe. Het is een titel die je met respect moet behandelen, ook als je hem hebt.
Fotografie Sinds twee weken hebben Eliza en ik een nieuwe hobby: fotografie. Ik wil meer leren over zowel de technische als kunstzinnige kant ervan. Met onze nieuwe camera kan ik ook filmpjes maken. Die gebruik ik regelmatig in mijn onderwijs. Ik vind het handig om daarin basisdingen uit te leggen, zodat studenten in de les dieper op de stof in kunnen gaan. Er komt nog wel wat bij kijken, qua belichting en geluid. Daar zou ik ook professioneler in willen worden.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)