Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Plannen voor nieuw centrum neurowetenschappen

MAASTRICHT. Er komt een Center for Integrative Neuroscience (CIN). Alle activiteiten op het gebied van neurowetenschap – onderzoek, innovatie en onderwijs – zullen onder een paraplu vallen. Zo hoopt de universiteit samenwerking te bevorderen en de zichtbaarheid te vergroten, zowel bij subsidieverstrekkers als studenten.

De zichtbaarheid moet vruchten af gaan werpen buitenshuis. “Als wij een onderzoeksaanvraag voor neurowetenschappen indienen, krijgen we vaak te horen: daar hebben jullie in Maastricht toch helemaal geen expertise in. Dat willen we veranderen”, zegt Bernadette Jansma, decaan van de faculteit voor psychologie en neurowetenschappen.

Binnenshuis moet het CIN een virtueel platform vormen voor alle wetenschappers die met neurowetenschappen te maken hebben. Op een eigen pagina binnen de website van de UM moet duidelijk worden wat voor onderzoek er op dit moment bij de verschillende faculteiten (FPN, Health, Medicine and Life Sciences, School of Business and Economics, Department of Knowledge Engineering) gedaan wordt. Ook potentiële studenten kunnen op die pagina terecht. Zij krijgen een duidelijker inzicht in wat de UM hen qua neurowetenschappen te bieden heeft – in welke opleidingen het vakgebied bijvoorbeeld terugkomt. “Mensen moeten elkaar kunnen vinden”, zegt Jansma. “De komende tijd gaan we workshops organiseren over de vraag welke thema’s belangrijk voor ons zijn. Waar willen we ons onderzoek op gaan focussen? Waar kunnen we samenwerken?” Ze noemt als voorbeeld het ontwikkelen van ‘slimme’ protheses; protheses die een signaal naar de hersenen sturen waardoor die weten dat bijvoorbeeld een kunsthand iets aanraakt. “Als jij je kop koffie vastpakt, gebeurt er iets in je hersenen. De groep van Reiner Goebel bij Brains Unlimited kan dat proces uitlezen en interpreteren. Bij het Department of Knowledge Engineering kunnen ze de technologie ontwikkelen die dat proces nadoet en bij bewegingswetenschappen kunnen ze dat verwerken in een prothese.”

De komende maanden vinden er ook gesprekken plaats met andere eventueel geïnteresseerde partijen zoals de provincie en het midden- en kleinbedrijf. Jansma hoopt dat het centrum in 2016 van start kan gaan.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)