Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Dit gaat over vallen, over ineenstorten"

"Dit gaat over vallen, over ineenstorten"

Verplichte literatuur

Wie: Rein de Wilde, decaan faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen

Boek: Badal van Anil Ramdas

Voor wie: studenten cultuurwetenschappen en European Studies

“Het is een Nederlandse roman, niet vertaald. Het helpt als je iets weet over Paars, de opkomst van Pim Fortuyn en de omslag in het denken aan het einde van de vorige eeuw. Opeens sprak men over de puinhopen van Paars, over kut-Marokkanen, was er weerzin tegen het multiculturalisme en voelden mensen uit migrantengemeenschappen zich onveilig in dit ooit zo tolerante land.

“De hoofdpersoon in deze autobiografische roman heet Harry Badal. Hij is een progressieve intellectueel van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, een gevierd journalist en tv-maker, die overal wordt uitgenodigd totdat de maatschappelijke idealen plotsklaps 180 graden veranderen. Niet in de laatste plaats door het verschijnen van Paul Scheffers essay Het multiculturele drama. Dat is het decor van de roman. Opeens is Badal, die overduidelijke gelijkenissen vertoont met schrijver Anil Ramdas, een vreemdeling, iemand die alleen nog opdrachten krijgt van het Noordhollands Dagblad terwijl hij voorheen een graag geziene gast in weekblad de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad was. Hij grijpt naar de fles, laat zijn huwelijk stranden en schaamt zich – als trotse hindoestaan -  de oren van zijn hoofd. Hij beschouwt de teloorgang van zijn idealen als een persoonlijk falen, zoals hij ook zijn alcoholisme, het mislukken van zijn huwelijk en carrière als een persoonlijk falen ziet.

“Badal huist aan het einde in een treurig hostel in Zandvoort, hij heeft bijna geen werk, maar is af aan het kicken. Dan gaat hij op een dag toch weer naar het café en wordt stomdronken. De volgende ochtend loopt hij de zee in en pleegt zelfmoord, net als Anil Ramdas nog geen jaar na het verschijnen van zijn roman zou doen.”

Badal is een van de beste Nederlandse romans van de laatste dertig jaar, wat Rein de Wilde betreft. “Het is een niets ontziend zelfportret. Zo eerlijk, en daardoor ook zo wrang en tegelijkertijd zo groots. Het laat studenten zien dat er soms grote natuurrampen plaatsvinden in de cultuur. Zo’n aardbeving kan een individu -  ook of misschien juist als hij een product is van de emancipatiebeweging en tot de culturele elite behoort - compleet vloeren of zelfs vermalen.

“Onze studenten denken vaak dat de wereld maakbaar is, dit boek maakt duidelijk dat het lot bestaat en heel hard toe kan slaan. Waarden kunnen totaal veranderen en daar ben je nooit op voorbereid. Je moet dan opnieuw op zoek naar een koers, een baken. Onze studenten lezen veel over vooruitgang, emancipatie, de opkomst van dit, de opkomst van dat. Dit gaat over vallen, over ineenstorten. Badal is een goede reden om Nederlands te leren. ”

 

 

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)