Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

NWO wil samenwerking afdwingen

NWO wil samenwerking afdwingen

NEDERLAND. Wetenschappers moeten meer samenwerken, vindt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO). Ze gaat daar de komende jaren voor zorgen.

Onderzoeksfinancier NWO wil samenwerking bevorderen tussen onderzoekers, disciplines en kennisinstellingen in binnen- en buitenland. Ze gaat daartoe haar beleid en subsidievoorwaarden aanpassen, staat in de nieuwe strategie die ze gisteren presenteerde. NWO verdeelt jaarlijks 650 miljoen euro en subsidieert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten.

De Nationale Wetenschapsagenda, waarvoor iedereen vragen kan indienen, speelt een rol in de koerswijziging. NWO wil meewerken aan deze agenda, die “wetenschappelijke sterktes verbindt met maatschappelijke en economische uitdagingen”.

De samenwerking zal ook binnen NWO van de grond moeten komen. NWO zegt er weinig over in de nieuwe strategienota, maar de wetenschapsfinancier staat aan de vooravond van een verregaande hervorming. Als het aan het kabinet ligt, verliezen de verschillende wetenschapsgebieden en stichtingen binnen NWO hun zelfstandigheid: ze vormen straks een “éénvormige bureauorganisatie die in staat is snel en slagvaardig in te spelen op nieuwe ontwikkelingen”.

Wetenschappers fel tegen deze hervorming geprotesteerd. Niet alleen universiteitenvereniging VSNU, maar ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet er weinig in – al mocht NWO best meer oog krijgen voor interdisciplinair onderzoek.

De vrees is vooral dat wetenschappers binnen NWO aan invloed verliezen. Er zou een raad van bestuur moeten komen met een “breed samengestelde raad van toezicht” en het kabinet wil nog niet zeggen hoe die raad eruit zal zien.

HOP, Bas Belleman

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)