Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een album dat meegroeit

Een album dat meegroeit

Muziek: DMB

“In de aanloop naar dit gesprek drong het pas tot me door hoe ik naar muziek luister en wat Spotify eigenlijk met je doet”, zegt Floortje Moes (31), promovendus bij de vakgroep Health, Ethics & Society. “Ik maak er persoonlijke playlists, luister naar radiostations of kies voor de categorie ‘genres en stemmingen’. Spotify selecteert dan muziek voor jou op basis van wat je al hebt. Zo blijf je alleen maar in je eigen universumpje rondcirkelen. Het is instant pleasure die dus  steevast in goede aarde valt.”

Hoe anders ging dat in het pre-Spotify-tijdperk. Moes weet het nog goed, ze was 17 en studeerde in Zuid-Afrika. “Ik was net uit het ei, iedereen nam me onder de vleugels. Van een Zuid-Afrikaanse vriendin kreeg ze toen een live-album van de Dave Matthews Band: Listener Supported (1999). Ik vond er niks aan. Chaos, terwijl het niet eens zo experimenteel is. Toch deed ik mijn best om het te leren kennen, juist omdat mijn vriendin het zo mooi vond.”

De Amerikaanse zanger en gitarist Dave Matthews trommelde in 1991 enkele gastmuzikanten op om een paar liedjes van hem op te nemen. Het beviel zo goed dat ze verder gingen als de Dave Matthews Band ofwel DMB. Inmiddels zijn er vele tientallen miljoenen platen over de toonbank gegaan. “Ik vind het moeilijk om de muziek te duiden. Het zit vol met verschillende loopjes, melodieën en instrumenten. Waaronder een elektrische viool, gespeeld door een grote zwarte man. Prachtig. Ik ken ondertussen elke noot en kan alles meezingen. De teksten laten veel ruimte voor de verbeelding en zijn soms ondeugend, zoals Crash into me. Een hele bevrijding voor een meisje van zeventien. Het album is met mij meegegroeid. Het ging mee naar het buitenland of speelde een rol in de liefde. Een ex van me, een goede gitarist, heeft een nummer van dit album bijvoorbeeld bewerkt als verjaardagscadeau. Zo heeft het steeds een nieuwe betekenis gekregen.”

Moes heeft zich voorgenomen om “meer werk van muziek te maken”, om met regelmaat in de wereld van een muzikant te duiken, net zoals ze bij Dave Matthews heeft gedaan. “Dat mag gerust moeite kosten, begrijpen wie iemand is, zijn stijl leren kennen. En dan gaat het mij niet alleen om de mooie maar ook de slechte nummers.”   

 

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)