Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

KNAW zet debat over schizofrenie op touw

KNAW zet debat over schizofrenie op touw

MAASTRICHT. Bestaat schizofrenie wel of niet? Deze vraag houdt de gemoederen in psychiatrische kringen al een paar maanden bezig. Het was voor de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) aanleiding om een debat op touw te zetten in het Amsterdamse Trippenhuis. Daar zal Jim van Os, psychiatriehoogleraar in Maastricht, op 20 mei de degens kruisen met zijn Groningse collega prof. André Aleman.

Het kamp ‘Van Os’ betoogt al jaren dat schizofrenie niet meer is dan een reeks ziekteverschijnselen die vaak in samenhang optreden, en die ook in de normale populatie in meer of mindere mate voorkomen. Bovendien slaat de benaming van ‘gespleten geest’ de plank volledig mis en werkt nogal stigmatiserend.

Schizofrenie is wel degelijk een ziekte, schreven vijf prominente psychiaters in maart in de NRC, onder wie René Kahn, Iris Sommer (beiden Utrecht) en Aleman. Op basis van vele wetenschappelijke artikelen zou blijken dat schizofrenie een biologische basis heeft die objectief kan worden gemeten.

Van Os: “Men wekt vooral de suggestie dat er keihard biologisch bewijs bestaat. Wat in feite gebeurt is dat kleine biologische verschillen worden opgeblazen tot afwijkingen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)