Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Contradicties

Het was een week van tegenstellingen.

Terwijl Hillary Clinton in de Verenigde Staten op weg is om de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het land te worden, worden in China vrouwen opgepakt die actie voeren tegen handtastelijke mannen. Ook mogen de Soedanezen sinds 2011 weer naar de stembus. Desalniettemin staat van tevoren al vast dat, de huidige president, de van genocide verdachte Omar al-Bashir, de winnaar wordt.

En dan hebben we natuurlijk nog de hele soap rondom het Maagdenhuis in Amsterdam.

Het blijft voor mij moeilijk om die actievoerders helemaal te begrijpen. De UvA zit krap bij kas en wilt daarom op verschillende studies gaan bezuinigen. Vervolgens bezetten een stel overmoedige studenten het Maagdenhuis en eisen, naast studiepunten, meer transparantie en democratie in de besluitvoering van het College van Bestuur. Maar als de situatie dan zo is, waarom richt je dan in hemelsnaam voor vijf ton schade aan als actievoerders?

Ik snap wel waarom die bestuurders van de UvA besloten om zaterdag al het Maagdenhuis te laten ontruimen. Als dat ‘wetenschapsfestival’ was doorgegaan, was de kostenteller overuren gaan maken. Die bezetters kunnen wel jammeren dat de actie van de mobiele eenheid onnodig was, omdat ze gepland hadden om op maandagochtend het pand sowieso te verlaten, maar de Amsterdamse gemeente, politie en het OM besloten op zaterdag over te gaan op actie. Voor zover ik weet staan die actievoerders niet boven de wet.

Dit is echter wel de enige empathie die ik voor het College van Bestuur van de UvA op kan brengen. Want rond alle berichtgeving omtrent de ontruiming en protesten staat een berichtje dat de UvA volgend jaar doodleuk 16,5 miljoen euro wil gaan bezuinigen. Het zet de verhoudingen alleen maar verder op scherp. Als het zo doorgaat, bestaat de UvA over een paar jaar slechts nog uit een medische en een economische faculteit.

De protesten van ontevreden verwanten van de UvA zullen dus nog wel even doorgaan.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)