Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Blauwe plek

Blauwe plek

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Richard (26): “Ik kan niet tegen kritiek. Als iemand een opmerking maakt over mijn gedrag of prestatie, ga ik in de verdediging. Dat kost me veel energie en ik maak er geen vrienden mee.

Ingrid: Als een opmerking van een ander je flink uit het lood slaat, dan heeft dat iets te maken met je verleden. Op zo’n moment wordt je ‘blauwe plek’, die jaren geleden is ontstaan, geraakt. Misschien had je vader of moeder commentaar op alles wat je deed en o wee als je in de fout ging. Dan kreeg je het zwaar te verduren. Door hun eindeloze commentaar hebben ze bij jou een pijnlijke plek aangelegd die staat voor ‘ik ben niet goed genoeg’ of iets in die trant. Kritiek raakt die plek en dat doet pijn.

De beerput wordt opengetrokken als iemand commentaar heeft. Je hoort als het ware de stem van je vader of moeder en oud zeer komt naar boven. Die pijn heeft dus niet zo veel te maken met de opmerking van die ander. Als je je daarvan niet bewust bent, ga je om je heen slaan. Je zult ze wel eens even laten zien dat je wél goed genoeg bent. Het vervelende is dat de feedbackgever, die geen weet heeft van jouw verleden, onaangenaam verrast zal zijn. De kans bestaat dat hij of zij teleurgesteld is of zelfs geschrokken en daardoor afstand zal nemen. Hiermee wordt je overtuiging dat je niet goed genoeg bent bevestigd en daarmee is de cirkel rond. Je houdt met je gedrag je blauwe plek groot en blauw.

Besef dat die ander je vader of moeder niet is. Zijn of haar opmerking betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Misschien kun je er wel je voordeel mee doen. Daar kom je pas achter als je de tijd en rust neemt om het commentaar van alle kanten te bekijken en niet meteen van tafel veegt. Doe dat als de pijn is gezakt, want door pijn raakt ons beeld troebel en zeggen we nu eenmaal niet de meest handige dingen.

Ingrid Candel

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)