Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Omweg naar Santiago

Omweg naar Santiago

Film: O Apóstolo

Het verhaal: Ramón is ontsnapt uit de gevangenis en op weg naar het afgelegen dorpje Xanaz om een schat op te graven. De weg daarnaartoe voert over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In Xanaz wordt Ramón hartelijk ontvangen door de stokoude dorpelingen, die zich echter nogal verdacht gedragen. De dorpsbewoners blijken op zoek naar nieuwe slachtoffers om een processie van gekwelde zielen te leiden en al snel is Ramón zijn leven niet meer zeker.

Een gotisch sprookje voor volwassenen, want:

- Al bijna vier jaar mag ik voor dit prachtblad schrijven. In die jaren is van alles in deze rubriek voorbij gekomen – van Franse wauwelfilms, Zuid-Koreaanse sciencefiction tot een feministische coming-of-age film uit Saoedi-Arabië – maar nog nooit een animatiefilm. Dankzij deze bijzonder fraai vormgegeven Spaanse stop-motion animatiefilm komt daar verandering in. O apóstolo ademt de ouderwets griezelige spookhuissfeer die je ook in de klassieke horrorfilms van het Britse productiehuis Hammer (The curse of Frankenstein, 1957;  The mummy, 1959) aantreft. Vroeger maakte Tim Burton dit soort films – zie bijvoorbeeld Corpse bride – maar aangezien Burton steeds dieper in het moeras van irrelevantie wegzinkt, zullen we onze gotische sprookjes voor volwassenen tegenwoordig elders moeten betrekken.

- Leuk weetje in de categorie ‘chauvinistische trivia’: de poppen werden gemaakt door de Nederlandse animatiestudio PedriAnimation.

Poppetje gezien, kastje dicht, want:

- Gedurende het eerste half uur verbaas je je erover dat een animatiefilm zoveel suspense kan opbouwen, maar de aangename huivering langs je ruggengraat maakt gaandeweg plaats voor verveling, omdat het rommelige scenario de spanning niet weet vast te houden.

- Een processie van gekwelde zielen? Even dacht ik dat iemand het onzalige plan had opgevat om een film over de hooglerarenoptocht tijdens de dies natalis te maken. Het blijkt hier te gaan om de Santa Compaña, een in Asturië en Galicië populaire mythe over een optocht van pas gestorvenen die moeten boeten voor hun zonden. Dat verhaal wordt overigens nogal klungelig uit de doeken gedaan, met een middeleeuws prentenboek en een liedje.

- Op de schaal van ironie en zwarte humor – essentiële ingrediënten in dit genre – scoort O apóstolo niet meer dan een genadezes.

Het salomonsoordeel: Kom terug, Tim Burton, alles is vergeven en vergeten.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)