Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lied van een verzonnen band

Lied van een verzonnen band

Muziek: Soronprfbs

“Mag het ook een nummer zijn van een band die niet bestaat?” Het gesprek met Dennie Hebels (32), postdoc bij het nieuwe instituut MERLN, begint verrassend. “Ik heb het nummer I love you all gekozen van de band Soronprfbs.”

Pardon? Soronprfbs blijkt de experimentele rockband uit de film Frank, die nu in de bioscopen draait. “Een fantastische film, die in zekere zin gaat over de essentie van muziek maken. Doe je dat in de eerste plaats om een groot publiek te bereiken of om uitdrukking te geven aan gevoelens, gedachten, fantasieën? Anders gezegd: marketing versus kunstenaarschap. Met beide wordt de spot gedreven. Aan de ene kant draait alles om zichtbaarheid op social media, waarbij de band er nauwelijks toe doet, en aan de andere kant de gewichtigdoenerij die alleen al blijkt uit de onuitsprekelijke bandnaam.”

Aardig detail, vindt Hebels: alle muziek in de film is door de acteurs gemaakt en live tijdens de scènes ingespeeld. “Alleen de vrouwelijke drummer komt uit een bestaande band, de rest kon misschien al wel wat of heeft het een en ander bijgespijkerd. Michael Fassbender, die de zanger Frank vertolkt, is niet gezegend met de allermooiste stem. Maar dat hoeft wat mij betreft ook niet zo gepolijst. Zijn stem is zwaar maar komt goed tot zijn recht.”

Hebels kent wel meer films en tv-series die hem nieuwe muziek aanreiken. Zoals Little miss sunshine (2006), die hem op het spoor zette van Devotchka. “Deze Amerikaanse band maakt muziek die ergens tussen indierock en balkan/gypsy folk in hangt, met een Mexicaans vleugje. Ik heb er ondertussen alle albums van. Een nummer als How it ends blijft voor mij altijd verbonden met Little miss sunshine. Dat kan ook gebeuren met muziek die ik al ken. Don’t stop believing van Journey verwijst naar de Soprano’s, en Heroes van Bowie naar Christiane F.”

Waarom de keuze voor Frank en het nummer I love you all? “Omdat ik mensen attent wil maken op deze film. Het is het meest toegankelijke nummer, de rest is nogal experimenteel. Ik zal niet te veel verklappen maar de slotscène is prachtig. Je leert Frank dan nog beter kennen en krijgt veel sympathie voor de man.”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)