Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vluchten

Afgelopen vrijdag draaide ik de klok een paar jaar terug. Ik stond als vanouds weer eens biertjes te drinken in Café Janssen in het centrum van Breda. Het herinnerde me aan die tijd dat je op vrijdagmiddag snel langs huis ging om je schoolboeken te droppen, om vervolgens goedkoop bier te drinken tijdens Happy Hour in één van de Bredase kroegen. Het was de tijd waarin de Cito-toets nog voor het echie was en koopzondagen alleen op de eerste zondag van de maand vielen. Terwijl we genoten van een biertje hier en daar, citeerde één van mijn vrienden in eens hardop wat zijn telefoon hem mededeelde: ‘weer vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee.’ Ik keek er even verrast van op, maar was vervolgens meer ontdaan over het feit dat ik buiten moest gaan pinnen om de volgende ronde te kunnen betalen.

Later realiseerde ik dat ik in feite hetzelfde deed als het nieuws in Nederland. Heel Nederland was in rep in roer toen dat vliegtuig van German Wings neerstortte. Hele Tv-programma’s en psychologische analyses werden gewijd aan de gebeurtenissen in Zuid-Frankrijk. Nieuwspagina’s bekommeren zich liever over gaswinning in Groningen, Moszkowicz die lijsttrekker wordt, de nieuwe vorm van de Cito-toets en Champions League-wedstrijden, dan over de honderden vluchtelingen die verdronken zijn in de Middellandse Zee. Alleen al de afgelopen weken waren dat er meer dan duizend. In hun hopeloze poging de situatie in eigen land te ontvluchten, kochten zij met hun laatste centen dure kaartjes bij mensensmokkelaars om de gevaarlijke overtocht naar Europa te maken. De Italiaanse kustwacht doet er alles aan om fatale momenten voor te zijn.

Misschien negeren we die gebeurtenissen in de Mediterrane wel omdat we stiekem niks te maken willen hebben met die vluchtelingen en onze eigen problemen zwaarder tellen. Een stel uitgeprocedeerde asielzoekers houden immers al enige tijd zowel de Amsterdamse gemeente, als het binnenhof bezig: wat moeten we doen met deze mensen? Terwijl de EU inmiddels extra geld vrij heeft gemaakt om de Italiaanse kustwacht en de vluchtelingen hulp te bieden, zal de gemiddelde PVV-stemmer zich afvragen waarom ze geen geld vrij maken voor meer banen. Hierin ligt precies het moeilijke en dualistische aspect van dit hele verhaal: welke belangen stellen we voorop?

Misschien lag het aan de tap, maar toen ik dit besefte, smaakten de biertjes minder lekker.

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)