Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studieplekken: steeds meer, nooit genoeg

Studieplekken: steeds meer, nooit genoeg

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Er komen steeds meer studieplekken bij, maar het lijkt of het nooit genoeg is. Vooral de bibliotheek in de binnenstad lijdt aan overbevolking. Binnenkort opent een gebouw op het Tapijnterrein dat wellicht straks rond de klok geopend zal zijn, volgend jaar kan er ook bij de nieuwe sporthal worden gestudeerd.

Het plan met het pand van de Tapijnkazerne is het meest revolutionair. Er komen medio mei 156 plaatsen, later uit te breiden naar 180, en de bedoeling is dat er rond de klok, zeven dagen per week gestudeerd kan worden. Het is een experiment, studenten willen het graag, maar of het ook echt van de grond komt is nog even afwachten, want er zijn wat problemen rond de noodzakelijke beveiliging. Zo moeten er altijd BHV’ers (bedrijfshulpverlening) aanwezig zijn. Dat kunnen studenten zijn, maar er moet hoe dan ook voor betaald worden en op dit moment is de financiering nog niet rond, meldt Yvette Froeling van de UB. Verder wordt ook het belendende park ‘s nachts niet bepaald als veilig ervaren; daar wil de universiteit betere garanties voor hebben. Voorlopig gaat het gebouw open van 7 tot 23.00 uur.

De drukte in de universiteitsbibliotheek stelt het management daar voor steeds meer problemen. Dàt het druk is staat buiten kijf; het is nu eenmaal the place to be. Zo heeft men op een willekeurige maandagmiddag “koppen geteld”. De bezettingsgraad lag op 90 procent. Op een maandag vlak voor tentamens lag dat op 105 procent: overbevolking dus. Op een zondag zelfs nog hoger, 107 procent.

Toch heeft de UB al maatregelen genomen. Zo is het elektronische aanbod van literatuur uitgebreid zodat studenten ook vanaf andere plaatsen de faciliteiten kunnen benutten. Bij dat digitale pakket zit onder meer hulp bij bibliotheekgebruik en bij het schrijven van een scriptie. Verder zijn er extra studieplekken gecreëerd in het Bonnefantenklooster, maar, zegt Froeling, “hoe meer plaatsen je aanbiedt, hoe meer studenten er komen. Op piektijden is de UB dan vol, maar het Bonnefanten ook.”

Het streven is gericht op een ratio van één plek voor 7,5 studenten. “Elders in Nederland is dat meestal ongunstiger, tot 10 of 15 studenten per plek”, zegt Froeling. In de binnenstad ligt het nu op 8,8.

Dus wat te doen? Een deel van de druk op de binnenstads-UB zou verlicht kunnen worden als Randwijckstudenten er niet ook kwamen: die bezetten in de weekenden 10 procent van de plaatsen. Terwijl men in Randwijck nooit boven de 100 procent bezetting uitkomt. Bovendien zijn er daar sinds vorig jaar zogenoemde XXL-weekenden met ruimere openingstijden gerealiseerd. Verder is er heel wat irritatie onder studenten over het inpikgedrag van hun collega’s: die leggen een jas en een boek neer en vertrekken voor onbepaalde tijd. Er wordt zelfs gefluisterd dat er studenten zijn die zich laten betalen om plaatsen te reserveren, maar dat is niet bevestigd. “We hebben”, zegt Froeling, “overwogen om die spullen in een mand te stoppen en bij de portier te deponeren maar juridisch kan dat niet, een aansprakelijkheidskwestie. En je krijgt natuurlijk klachten, dat er een smartphone bij lag en dat die nu weg is, dat soort dingen.”

Verder komen er tourniquets, zoals bij de Parijse metro, te beginnen bij het Tapijnpand en als het betaalbaar is ook in de andere UB-vestigingen, waar je alleen met een UM-pasje naar binnen kan. Dit om ongewenste gasten buiten de deur te houden, zoals scholieren, of zwervers.

Er is vraag naar ruimere openingstijden, graag ook vóór 8.30 uur, bleek onlangs uit een enthousiast ingevulde enquête. Froeling: “Op Tapijn gaan we dat nu dus doen, en dan kijken we of het effect heeft op de andere locaties. Het probleem is, alles moet betaald worden.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: