Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meeste Maastrichtse promovendi halen eindstreep wel

Meeste Maastrichtse promovendi halen eindstreep wel

Photographer:Fotograaf: wikicommons

Tweede Kamer luidt alarmbel over afhakende PhD

MAASTRICHT. Tweede Kamerleden luidden begin deze week de alarmbel over het grote aantal Nederlandse promovendi dat nooit de eindstreep haalt. Het nieuws over de vele afhakers werd naar buiten gebracht door het Hoger Onderwijs Persbureau. Een op de drie maakt zijn proefschrift niet af en aan sommige universiteiten, incluis Maastricht, zijn dat er nog veel meer. Maastrichtse faculteiten herkennen zich echter niet in het geschetste beeld. Het percentage afhakers schommelt aan de UM gemiddeld tussen de 5 en 10 procent.


“Schrikbarend”, reageert Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD. “Als dit waar is, hebben we een megaprobleem.” Universiteiten zouden snel voorstellen moeten doen om de promotieopleiding te verbeteren, zoals ze ook het bachelor- en masteronderwijs aanpakken. Mei Li Vos van de PvdA sluit zich daarbij aan: “Je zou willen dat universiteiten die zo veel afhakers hebben als de wiedeweerga gaan kijken hoe dat komt. Het is een ontzettende kapitaalvernietiging, zowel van mensen als van geld.”

De Universiteit Maastricht bungelt in de onderste regionen, gelet op de rendementscijfers van de VSNU. Van degenen die in 2008 zijn begonnen, promoveerde 43 procent binnen zes jaar. Wat er met de overige 57 procent gebeurt, is vooralsnog onbekend; daar zijn nog geen cijfers over. Maar volgens Maastrichtse beleidsmedewerkers maakt het overgrote deel het traject gewoon af. “Gewoonlijk is het slechts een enkeling die de eindstreep niet haalt”, reageert Hannerieke van der Boom, beleidsmedewerker van de Faculty of Health, Medicine and life Sciences. In haar faculteit is de uitval gemiddeld 10 procent. Buitenpromovendi die hun onderzoek doen in eigen tijd en op eigen kosten zijn, net als in de VSNU-tabellen, niet meegeteld. Kijken we naar de lichting 2006 van FHML-promovendi (gegevens die zijn aangeleverd door de faculteit aan Observant) dan is na 6,5 jaar driekwart gepromoveerd. Van der Boom geeft toe dat nog te veel promovendi te lang over hun traject doen. Het moet sneller en de begeleiding kan nog beter, meent ze. Zwangerschap – met daaraan gekoppeld ouderschapsverlof of een deeltijdbaan – is een van de oorzaken van de vertraging. Ook vinden veel FHML-promovendi na hun vierde of vijfde jaar al een nieuwe baan waardoor ze nog slechts in de avonduren en weekenden het proefschrift af kunnen maken. Soms is er sprake van persoonlijke omstandigheden.

Bij cultuur- en maatschappijwetenschappen en de School of Business and Economics zit het aantal afhakers sinds een aantal jaren op respectievelijk 8,8 en 8 procent gemiddeld. De psychologen: 6 procent (sinds 2006). Van de juristen haakt ongeveer 5 procent af.

Maastrichtse promovendi zijn ook nog eens snel. Gemiddeld doen ze 59 maanden over hun promotie, een maand minder dan het gemiddelde in Nederland, aldus VSNU-cijfers uit 2013. Terwijl de geesteswetenschappen en rechten erom bekend staan langzame promovendi in huis te hebben, doen ze het in Maastricht vrij keurig. Promoties bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen duren gemiddeld 4,9 jaar. Bij de Maastrichtse rechtenfaculteit schommelt het rond de 5 jaar.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)