Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wielrennen in vrije val

Wielrennen in vrije val

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Soms krijg ik goede raad. Zorg er voor dat je je niet teveel herhaalt, schrijft een trouwe lezer. Ik haak af als het weer over wielrennen gaat, waarschuwt een ander. Al twee maanden houd ik mij daarom in. Niets wilde ik schrijven over de voorjaarsklassiekers, de ritten naar het zuiden, over de Vlaamse kasseien of de demarrages op de Waalse heuvels. Zelfs niet toen weer en wind Gent-Wevelgem tot een worsteling met de elementen maakte. In de Vlaamse Westhoek woeien renners compleet van de fiets. Een favoriet uit Wales vloog op zijn fiets van de glibberige keien zo de zompige akker op. Later sprintte hij mee voor de overwinning. Voor mij is Geraint Thomas de held van het voorjaar. Geen ploegmaats in de buurt. Een man alleen met zijn noodlot.

Zondag was het gedaan met het voorjaar na Luik-Bastenaken-Luik. Klassiek de wedstrijd waarin de winnaar echt de beste man in koers is. Valverde, al vijfendertig, zonder knechten in de laatste kilometers, liet zich niet naar de slachtbank leiden door de verzamelde oppositie. Dan maar in zijn eentje. Net zoals hij de woensdag daarvoor de Waalse Pijl won. Net zoals negen jaar geleden. Ook daar zou ik niet over hebben geschreven, ware het niet dat de prestaties van Thomas en Valverde samenvallen met de teloorgang van het wielrennen als (kijk)sport.

Het wielervoorjaar oogt elk jaar minder aantrekkelijk. Meer dan tweehonderd kilometer rijden afwisselend de sterke ploegen met vier tot zes man aan de kop van het peloton in een straf tempo. Zo’n vijf minuten vooruit zwoegen een aantal dwangarbeiders van de weg hun onvermijdelijke ondergang tegemoet. Het tempo gaat daarna steeds omhoog om de kopmannen goed af te zetten voor de laatste kilometers. Om de overwinning wordt maar een half uurtje gestreden. Op die manier ontstaat zeldzaam saaie televisie. De kijker geniet hooguit van het landschap. Door de gegroepeerde gezwindheid van het peloton ontstaan bovendien meer valpartijen dan voorheen. En helaas ook vroeger in de wedstrijd. Na elke wedstrijd zijn er zwaar gewonden. Bovendien worden renners die achter een valpartij rijden zwaar benadeeld. Mannen als Thomas en Valverde hebben deze vertoning eigenlijk niet nodig. Ik herhaal, als elk jaar, wielrennen wordt weer leuk met een kleiner peloton, met kleinere ploegen, met minder volgers en communicatiemiddelen, en als het even kan lagere snelheden.

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: