Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer dan vijfduizend vragen voor Wetenschapsagenda

Meer dan vijfduizend vragen voor Wetenschapsagenda

Wetenschapsagenda

MAASTRICHT. Met nog anderhalve dag te gaan, staat de teller inmiddels op vijfduizend vragen voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze laatste week gaat het rap: tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend zijn er maar liefst tweeduizend vragen bij gekomen.
De online Wetenschapsagenda werd een maand geleden gelanceerd; iedereen mag op de site zijn of haar prangende vraag droppen en daarmee het Nederlandse onderzoek inspireren. Zoals: kunnen we een zelfhelend huis bouwen? Is het mogelijk om op rendabele wijze drinkwater te oogsten uit wolken? Waarom zijn er mensen die een hekel aan elkaar hebben? Weet een rups dat hij een vlinder zal worden? Kunnen we binnenkort onze eigen beschadigde organen herstellen?

In de Nationale Wetenschapsagenda komen thema’s en onderzoeksvragen waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. In opdracht van het kabinet organiseert een ‘kenniscoalitie’ van universiteiten, bedrijven en maatschappelijke organisaties onder leiding van Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf de totstandkoming van de definitieve agenda. Eind november wordt het resultaat bekend gemaakt.
Op www.wetenschapsagenda.nl zijn alle vragen zichtbaar, maar niet de indieners. Toch is vooral via Twitter een en ander op te sporen. De Maastrichtse hoogleraar Pim Martens van duurzaamheidsinstituut ICIS bijvoorbeeld: hij vraagt zich af of klimaatverandering ons ongezond maakt, en of huisdieren emoties hebben en ze deze met ons spiegelen. Zijn collega Carijn Beumer, een paar maanden geleden gepromoveerd, wil weten hoe je burgers beweegt tot het groener en biodiverser maken van hun tuin, straat en buurt.

In 2011 heeft de KNAW ook al een Wetenschapsagenda aangeboden aan Halbe Zijlstra, de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs. Deze agenda met vijftig grote vragen was samengesteld binnen de ‘wetenschapsmuren’, namelijk door de leden van de KNAW en Adviesraden.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)