Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met bier smijten in America

Met bier smijten in America

Muziek: Rowwen Hèze

Hij is een fan van Rowwen Hèze, zeker, maar geen “fanaat”. Al heeft Guus Foppen, UB-medewerker gebouwenbeheer, de laatste jaren geen slotconcert meer overgeslagen. Daarmee sluit Rowwen Hèze traditioneel in november het ‘tentenseizoen’ af. In America, vanzelfsprekend. En ja, iedereen drinkt en gooit met bier. “Je gaat er natuurlijk niet in je beste kloffie naartoe. Je trekt een Rowwen Hèze T-shirt aan, oude schoenen, alles wat nat mag worden. Ik heb nu al een kaartje voor het volgende slotconcert, ik ben ‘gouden lid’ van de fanclub en krijg voorrang. De consumptiebonnen heb ik ook al besteld.”

Foppen heeft alle albums, een stuk of twaalf, inclusief jubileumedities en verzamelaars. Hij is een liefhebber van ballades en vindt Blieve Loepe het mooiste liedje. Waarom? Vanwege de tekst, vanwege regels als: Neejmand dea wet wie verlust of weej wint, ge komp op ut end beej owzelf tereg (niemand weet wie verliest of wie wint, je komt op het einde bij jezelf terecht). Dat pakt me, er zit een kern van waarheid in. Dat heeft zanger Poels vaak, een simpele tekst, niets hoogdravends maar wel uit het leven gegrepen. Daarom is het nummer Met de neus omhoog een topper op begrafenissen en crematies. Ik zou zelf kiezen voor Blieve Loepe. Of Twieje wurd.”

Foppen, geboren en getogen in Maastricht, kan het ‘Americaanse’ dialect moeiteloos volgen. “Het is totaal anders dan Mestreechs, dat wel. Hier is het een vloek om de O vóór de A te zetten in woorden als joar. In Noord-Limburg mag dat. Ik ben een dialectliefhebber, doe ook elk jaar mee aan het Groet Mestreechs Dictee. Ik lees en schrijf graag in het dialect. Waarom? Geen idee. Omdat ik trots ben op Maastricht, denk ik.”

Rowwen Hèze heeft twee gedaanten, aldus de bibliotheekmedewerker: er is de feestband en er zijn de muzikanten in het theater. Vorige week heeft hij ze nog gezien, in het Theater aan het Vrijthof (zie foto). “Ik ben meer van de theateroptredens. Dan hoor je beter hoe goed ze zijn en geniet ik meer van de muziek. Ik heb alle theatershows gezien.”

Alle shows bezocht, alle albums in huis, een gouden fan. Klinkt toch echt als een fanaat. “Ja, misschien wel. Al vertellend merk ik inderdaad dat ik de band behoorlijk volg. Niks om je voor te schamen, toch?”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)