Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bodemloze put

Bodemloze put

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Michelle (28): “Mijn derde relatie is beëindigd. Steeds opnieuw raak ik teleurgesteld. Ik stop er al mijn tijd en energie in en krijg nooit de waardering die ik verdien terug.”

Ingrid: Je relaties lopen op de klippen omdat je van de ander iets wilt krijgen wat je jezelf niet geven kunt: erkenning en waardering. Je lief moet jouw probleem oplossen. Dat probeer je voor elkaar te krijgen door in hem of haar te investeren. Je doet dat dus voorwaardelijk, omdat je iets terug verlangt en verwacht. Logisch dat dit uitdraait op teleurstelling. Het is namelijk een onmogelijke opgave voor je geliefde om jouw bodemloze zelfwaarderingsput te vullen. Dat heeft niets met je partner te maken, maar met jou. Je hebt waarschijnlijk niet geleerd om jezelf te erkennen en te waarderen om wie je bent. Waren ze thuis niet trots op je? Kreeg je geen complimenten?

Het is dan goed te begrijpen dat je erkenning bij anderen probeert te halen, maar het gaat je niet helpen. Aandacht en complimenten werken als alcohol. Even voelt het fijn, maar het effect houdt niet lang aan. Je zult uiteindelijk steeds weer met een kater achterblijven, omdat je partner moe en moedeloos wordt van het dragen van het water naar de zee. Hij of zij zet er een punt achter. Laat je door de verbroken relaties aanmoedigen om zelf in beweging te komen en dit patroon te doorbreken door in jezelf te gaan geloven. Auteur Collin Tipping schreef daarover: “Wat onmenselijk en naar gedrag schijnt te zijn, is misschien precies wat we nodig hebben en bovendien zelf oproepen.”

Stap uit de slachtofferrol en werk aan jezelf, zodat je uiteindelijk jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Pas dan zul je in staat zijn een gelijkwaardige relatie aan te gaan waarin je onvoorwaardelijk kunt geven.

Ingrid Candel

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)