Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De dood op de loer

De dood op de loer

Muziek: With a little help from my friends

What would you do if I sang out of tune? Would you stand up and walk out on me? Zo begint With a little help from my friends. De oorspronkelijke versie van The Beatles was: Would you stand up and throw tomatoes me? Drummer Ringo Starr weigerde dat te zingen, bang als hij was om bij elk optreden bekogeld te worden.

With a little help from my friends is een van die nummers waarbij het origineel het aflegt tegen een cover, zegt Monica Schütten (28), onderzoeker bij interne geneeskunde. Ze vindt de versie van Joe Cocker (die een half jaar geleden overleed) het mooist vanwege - hoe kan het ook anders - het rauwe, schurende stemgeluid. De boodschap van het lied heeft ze aan den lijve ervaren: op moeilijke momenten zijn vrienden en familie onontbeerlijk. Het is voor Schütten verknoopt met het overlijden van haar opa in 2000. In dezelfde periode kwam het nummer aan bod in de muziekles op de middelbare school. “Als ik het nu draai, emotioneert het me nog steeds. Ook omdat ik voor het eerst een sterfgeval bewust meemaakte.”  

Later zou de dood deel uitmaken van haar werk. Ze kwam na de studie als als arts-niet-in-opleiding (ze twijfelde tussen huisarts en interne geneeskunde) terecht bij interne geneeskunde, waarvan een tijdlang bij de sectie oncologie. “In het begin wil je alles zo goed mogelijk doen en word je vooral in beslag genomen door de techniek van het vak. Later, als de routine erin sluipt, krijg je meer oog voor de mens. Toen ik eenmaal weg was en had gekozen voor het onderzoek, drong pas tot me door wat er allemaal was gebeurd.”

Dood en verval lagen steeds op de loer. “Denk aan twintigers die overlijden aan kanker of patiënten die jonge kinderen na laten. Ook heftig is het om mensen zelf te vertellen dat ze doodgaan, zeker als je een band met ze hebt opgebouwd, als je de familie hebt leren kennen. Dan had ik de tranen in m’n ogen staan. Wat je ook meemaakt, is dat je met het oog op het overlijden de familie inlicht en dan te horen krijgt: ‘Ok, we horen het wel als ze dood is.’ Schrijnend, deze eenzaamheid. En hoe groot is het verschil als je wel vrienden hebt die je steunen als het tegenzit, of alleen maar luisteren.”

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)