Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn vriendin vindt mijn hardloopplan waanzinnig”

“Mijn vriendin vindt mijn hardloopplan waanzinnig”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

Achternaam: Moust * Voornaam: Ingmar * In het dagelijks leven: projectverantwoordelijke Service Science Factory * Geboren in: Maastricht * Leeftijd: 32 * Woonplaats: Lanaken * Burgerlijke staat: verliefd op Inga

TOEN
Leren Mijn ouders Jos en Margriet zijn van huis uit onderwijzers; ze hebben voor hun werk door heel Nederland gezworven. Mijn oudere broer Björn is in Nijmegen geboren, mijn zus Nina in Zwijndrecht en ik – zeven à acht jaar later – in Maastricht. Mijn vader is altijd blijven studeren, hij is uiteindelijk onderwijskundige geworden, hier aan de Universiteit Maastricht. Zijn drang om verder te leren zie ik bij mijzelf terug – na een hbo-opleiding heb ik nog twee masters gedaan. Toch was het zeker niet alleen die drang. Ik studeerde altijd af op het verkeerde moment, crisis op de arbeidsmarkt.

Daan Ik zat in groep zes toen Daan bij ons in de straat kwam wonen. Hij werd mijn klasgenoot en beste vriend, het klikte. Hij is rustig, net als ik. We hadden dezelfde interesses: computerspellen, hockey. Daan woont nu in Amsterdam, hij vliegt voor de KLM. Nee, ik zie hem niet meer zo vaak. Hij wist vroeger al dat hij piloot wilde worden. Het was hem op het lijf geschreven. Gingen we op zeilkamp, dan wist hij binnen vijf minuten hoe hij een enorm zeilschip moest besturen. Ik niet. Ik had ook geen beroep voor ogen. Het enige dat mij altijd trok was het buitenland, ik wilde iets internationaals, ik lijd aan Fernweh [grinnikend]. Als scholier begreep ik dat je in het derde jaar van International Business and Management Studies (voorheen HEAO) naar het buitenland mocht, dat leek me wel wat. Ik dus naar de hogeschool in Sittard, maar het niveau was bedroevend. Na het eerste jaar overwoog ik zelfs over te stappen naar de universiteit, maar de hogeschool heeft me overgehaald te blijven.

Berlijn In Spanje liep ik stage en studeerde ik een half jaar. Het was een populaire bestemming onder Duitse studenten. Binnen een paar maanden sprak ik Spaans én Duits. Ik werd verliefd op een Duits meisje en besloot met haar mee te gaan. Natuurlijk was ik het liefst naar Berlijn verhuisd, waar zij woonde, maar ik kon er geen werk vinden, of beter: leuk én fatsoenlijk betaald werk. Het werd Düsseldorf waar ik aan de slag ging voor Citibank. Uiteindelijk – ik werkte nog kort voor Oxfam in Berlijn – ben ik weer in Maastricht beland omdat ik was geselecteerd voor de master Strategic Marketing. Ik trok in bij mijn ouders, in hun nieuwe huis in Lanaken. Ja, wennen was het zeker, maar ik had het er wel voor over, want wil je een keurige kamer in Maastricht, dan betaal je al gauw een paar honderd euro. Mijn relatie ging uit, het werkte niet en bovendien wilde zij niet weg uit Berlijn. Ze eiste dat ik daar zou gaan werken. Dat kon ik haar op dat moment niet beloven.

NU
ALS Ik train voor de Tour du ALS, die volgende week donderdag plaatsvindt op de Mont Ventoux in Frankrijk. Ik ga hardlopen, 21 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent. Andere deelnemers fietsen of wandelen. Ik doe het speciaal voor Marian Gans, de moeder van mijn vriend Daan. Ze weet sinds een jaar dat ze aan ALS lijdt, een ernstige ziekte van het zenuwstelsel; zenuwcellen in het ruggenmerg sterven af waardoor spieren geleidelijk minder krachtig worden. Bij Marian begon het in haar armen. Met deze actie zamelt stichting Tour du ALS geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Vorig jaar beklom een groep vrienden de berg op de wielrenfiets. Ik ben een loper. Omdat ik op dat moment geen behoorlijke conditie had, deed ik niet mee. Nou ja, de laatste zes kilometer door het kale maanlandschap. Het ging best nog aardig.

Medische test Mijn huidige vriendin Inga vindt mijn hardloopplan waanzinnig – ze is bewegingswetenschapper hè. Ik heb haar echt moeten overtuigen, heb mij ook uitgebreid medisch laten testen met hartfilmpjes, een test van mijn longen en al. Alles is oké, maar niettemin vraagt het nogal wat van mijn lichaam. Volgens de arts moet ik het traject kunnen lopen in 2 uur en 15 minuten. Ik hoop zelf dat het binnen drie uurtjes kan. Ik heb gekwakkeld met een ontsteking in mijn knie en pas sinds kort mijn trainingen hervat. Langs het kanaal naar de brug in Lanaken is er een heuvel met een stijgingspercentage van zo’n 7 procent, daar doe ik regelmatig mijn HIT-trainingen (high intensity): sprintje trekken naar de brug en weer rustig terug, en dat een aantal keren achter elkaar. Ik ben er wel wat kilo’s mee kwijtgeraakt. Een misverstand: je hoeft geen kracht te hebben. Souplesse is belangrijk. Je moet kleine stapjes zetten.

Latrelatie Tot september werk ik nog voor de Service Science Factory (SSF) van de universiteit, daarna treed ik in dienst bij een nieuw bedrijf in Maastricht, een start-up. We gaan bedrijven inspireren en diensten op het gebied van talentmanagement aanbieden. Met Inga zoek ik een appartement in Aken. Ik heb haar tijdens mijn studie leren kennen, zij heeft ook aan de UM gestudeerd. Nu woont en werkt ze nog in het Sauerland, waar ze is opgegroeid. We zien elkaar één keer in de twee weken; ik ben twee uurtjes onderweg. Nee, ideaal is zo’n latrelatie niet.

STRAKS
Zakelijker Inga is wel iets meer van het huisje-boompje-beestje, meer dan ik, denk ik. Ik wil nog veel zien. Vraag je me naar mijn carrièreplannen, dan weet ik het niet. Ik heb geen doel voor ogen. Ik wil vooral leuk en uitdagend werk. Duitsland trekt me wel, ze zijn er net iets zakelijker en oprechter dan de meeste Nederlandse werkgevers. To the point, daar houd ik van. In Nederland kunnen ze de boel nog wel eens opblazen.

 

www.tourduals.nl (doneren kan nog)

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)