Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Je mail checken in het bamboebos

Je mail checken in het bamboebos

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Over de nieuwe inrichting van onderzoeksinstituut Merln

MAASTRICHT. Een wigwam, isoleercellen, een treinwagon, een brainstormkamer. De kantoortuin van instituut Merln, gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde, lijkt in niets op de gemiddelde, zielloze UM-burelen. De inrichting kon zelfs de goedkeuring wegdragen van koning Willem-Alexander.

Vergeet de muisgrijze ladekasten en de afzichtelijke hoekbureau’s! Wie de kantoortuin op de derde verdieping van de UNS 40 binnenloopt, waant zich in een kek ict-bedrijf in Silicon Valley. Hier tref je kleurige bureaus die elegant door de ruimte slingeren, schaaktafels om te ontspannen en glanzende, witte wanden die tegelijk als whiteboards functioneren.

Aan buurtende collega’s geen gebrek. Het instituut, met universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk aan het hoofd, heeft al zoveel UM’ers op bezoek gehad dat men overwoog om entree te heffen voor rondleidingen, glimlacht Pamela Habibovic. Ze is hoogleraar anorganische biomaterialen en van meet af aan verantwoordelijk voor de inrichting.

Evengoed kan ze zich voorstellen dat mensen denken: de twintig Twentenaren zijn nog niet goed en wel binnen, of ze moeten zo nodig excentriek en duur doen. “Dat is niet onze bedoeling, helemaal niet, alles wat je hier ziet heeft een functie. Hoeveel het heeft gekost weet ik niet precies. Iets meer dan de normale prijs voor een werkplek aan de UM.”

Een telefoontje naar FHML-directeur Winnie Bosch leert dat de kosten 1,1 miljoen bedroegen. Dat is anderhalve ton boven de gebruikelijke norm. “Die heeft Merln uit eigen zak betaald.”

Er is plaats voor tachtig medewerkers. Habibovic: “Dat aantal willen we over vijf jaar in huis hebben. Nu zijn we met 45.”

Het ontwerp (van het Goudse bureau Wending Interieurarchitectuur) stoelt op het flexwerkachtige concept van activity based working. “We hebben aan ons personeel gevraagd: wat doen jullie eigenlijk allemaal op een dag? Ze lezen, ontspannen, schrijven, eten, overleggen, etc. Dat kan hier allemaal, maar niet steeds op dezelfde plaats: achter je bureau. Verandering van werkplek geeft inspiratie en creativiteit, is de gedachte. Ik heb dat thuis ook: ik begin op mijn werkkamer op zolder en zak gedurende de dag af naar beneden. Ik eindig meestal in de keuken. Het concept is ook efficiënter. Een andere reden om geen vaste plekken te installeren: tweederde van onze medewerkers zijn jonge onderzoekers die de helft van hun tijd in het lab zitten.”

Dat betekent niet dat iedereen zijn draai al heeft gevonden. “Activity based working is wennen. Sommigen vinden het vervelend om steeds de hoogte van het bureau opnieuw in te stellen, anderen missen opbergruimte en weer anderen storen zich aan plekken die onnodig bezet worden gehouden.” Iets wat de universiteitsbibliotheek ‘handdoekjesgedrag’ noemt. “Dat is niet de bedoeling. Evenmin dat mensen één specifieke plek claimen. Het komt donderdag allemaal aan bod, we hebben een workshop slash evaluatie gepland.”

De keuze voor een kantoortuin (700 vierkante meter) vloeit voort uit de wens van open communicatie. “Als je innovatief wil zijn, en dat wil Merln, dan moet je zorgen dat deskundigen met verschillende achtergronden elkaar tegenkomen, met elkaar praten. De beste ideeën ontstaan bij het koffieapparaat, zogezegd. ‘Zit ik straks naast directeur Van Blitterswijk’, zei een aio. Ja, inderdaad, dat kan.”

Met een beetje ‘pech’ was deze schuchtere aio drie weken geleden naast koning Willem-Alexander beland. Die was namelijk op bezoek om zich te informeren over regeneratieve geneeskunde. Dat gebeurde onder meer in een van de ‘tenten’. Ofwel: wigwam, bamboebos, yoert. “Hij vond de inrichting bijzonder, leuk.”

Niet alle wensen zijn uitgekomen. De zeshoekige vloertegels in celvorm zijn geschrapt. “Wegens drie keer zo duur als vierkante tegels.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)