Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Als broekie in voltallig orkest

Als broekie in voltallig orkest

Muziek: César Franck

Hij weet het nog goed. Onderzoeker Fren Smulders (51) was 24, toen hij omringd door een voltallig orkest in Amsterdam de Symfonie in D mineur speelde van César Franck. Een paar jaar eerder had hij out of the blue een trompet gekocht. Hij had nog nooit een instrument gespeeld en het notenschrift was hem net zo vertrouwd als hiëroglyfen. Smulders, destijds student psychologie, had enige ervaring in de plaatselijke harmonie. Een harmonie in Amsterdam? Ja, die zitten ook in de hoofdstad, in de Spaarndammerbuurt bijvoorbeeld. Maar een harmoniepartij is niet bepaald een grondige voorbereiding voor een klassiek stuk.

Smulders kwam bij het Mozart Ensemble terecht, waar hij derde trompettist werd. “Ik had nog nooit gehoord van de Symfonie in D mineur, maar ik had me suf gestudeerd. Je leert zo’n stuk van binnenuit kennen als je het uitvoert. Echt een geweldige ervaring om tussen zo’n hele rij bassen en een batterij violen te zitten. Het ging goed, ik heb geen grote fouten gemaakt. Maar ach, je weet hoe dat gaat met een amateurgezelschap. Iedereen doet zijn best en er zitten vooral familie en vrienden in de zaal die na afloop een en al lof zijn.”

Symfonie in D mineur was een van de laatste stukken van de Belgische componist Franck (1822-1890). De eerste uitvoering vond een jaar na zijn dood plaats. De ontvangst was beroerd, mede omdat het stuk op twee benen hinkte en kenmerken uit de Franse en Duitse traditie combineerde. “De opbouw is erg dramatisch en de trompet speelt daarin een prominente rol. De blazers overvleugelen zelfs de strijkers in de melodie. Dat maak je niet vaak mee. Voor Beethoven was de trompet in de eerste plaats een signaalinstrument, dat vooral in de begeleiding zat.”

Smulders heeft tot een paar jaar geleden in verschillende orkesten in Limburg gespeeld, maar heeft de trompet inmiddels aan de wilgen gehangen. “Ik heb 25 jaar gespeeld en het heeft een groot deel van mijn leven uitgemaakt, maar ik kon het op een gegeven moment niet meer opbrengen. Het is gewoon werken, want je wilt toch altijd vooruit. En om als trompettist op niveau te blijven moet je minstens vier keer in de week studeren. Doe je dat niet, dan wordt dat meteen afgestraft.”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)