Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat gebeurde er in Hotel Mira?

Wat gebeurde er in Hotel Mira?

Film: Citizenfour

Het verhaal: In januari 2013 ontvangt documentairemaakster Laura Poitras een gecodeerde e-mail van een man die beweert bewijs te hebben voor geheime afluisterpraktijken door de National Security Agency (NSA). Enkele maanden later vliegt Poitras samen met journalist Glenn Greenwald naar Hongkong voor een afspraak met de man die zich van de codenaam Citizenfour bedient. Zo maken zij kennis met Edward Snowden.

De terechte winnaar van de Oscar voor beste documentaire, want:

- Het duurt even voordat het kwartje valt, maar Citizenfour is dus geen reconstructie van de Snowden-affaire. Het is een bloedstollende registratie van het historische moment waarop Snowden in hotel Mira in Hongkong honderden geheime documenten openbaarde die vervolgens via The Guardian en andere media wereldkundig werden gemaakt. Gedurende de eerste dagen wisten Poitras en Greenwald geeneens wie de man tegenover hen was en of hij wel serieus te nemen viel. De nervositeit en de paranoïde stemming in Snowdens hotelkamer worden dankzij Citizenfour tastbaar; de sinistere soundtrack van Nine Inch Nails schroeft daarbij de spanning nog wat verder op.

- “I’m not the story here”, benadrukt Snowden herhaaldelijk. Maar het is onvermijdelijk dat Citizenfour wel degelijk een documentaire over Snowden wordt: een bedachtzame, fascinerende man.

- Veel Nederlanders zijn bereid om ongerichte afluisterpraktijken door de overheid toe te staan, omdat ze zelf toch ‘niets verkeerds’ doen. Citizenfour legt haarfijn uit waarom je met die attitude de bijl aan de wortel van een democratische samenleving zet.

Oud nieuws, want:

- De nieuwswaarde van de film is – vooral als je het boek van Greenwald al hebt gelezen – gering.

- Tijdens de Oscaruitreiking maakte presentator Neil Patrick Harris een onsmakelijke grap (“Snowden could not be here for some treason”) die echter wel blootlegde hoe veel Amerikanen over Snowden denken. Poitras kiest resoluut het standpunt dat Snowden een held is. Dat valt te billijken, maar het zou haar gesierd hebben als ze in plaats van reactionaire idioten ook enkele intelligente mensen kanttekeningen had laten maken bij Snowdens heldenstatus.

Het salomonsoordeel: De real-life registratie van Snowdens onthullingen in zijn hotelkamer zorgen voor een fascinerend eerste uur; de rest van de documentaire is overbodige ballast.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)