Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slechte vaten belangrijke voorspeller voor depressie

Slechte vaten belangrijke voorspeller voor depressie

Twee keer cum laude promotie op één dag
MAASTRICHT. Bloedvaten die niet meer naar behoren werken, kunnen leiden tot een hartinfarct, een beroerte of hartfalen. En nu mogen we ook dementie en depressie aan dit rijtje toevoegen. Vorige week woensdag promoveerde Thomas van Sloten, internist in opleiding in het MUMC, cum laude op dit onderzoek. Uniek: zijn collega Nordin Hanssen promoveerde ook cum laude op dezelfde dag. Ook op vaatdisfunctie.
Slechte vaten en depressieve klachten. Je ziet zo een-twee-drie geen verband, maar toch is de relatie sinds de jaren negentig al meermaals gesuggereerd. Dankzij data uit een IJslandse studie onder bijna tweeduizend ouderen – waarin onder meer hersenscans zijn afgenomen om microvasculaire (kleine vaten) hersenschade aan te tonen – bewijst Thomas Van Sloten dat ouderen met vaatdisfunctie inderdaad meer risico lopen op depressieve klachten. "Vooral bij schade in hersengebieden die met emotie en stemming te maken hebben”, zegt Van Sloten. Met schade bedoelt hij “het kapot gaan van de kleinste vaatjes in de hersenen, je zou het broosheid of fragiliteit kunnen noemen. Die vaatschade leidt tot zuurstoftekort en uiteindelijk gaan hierdoor hersencellen kapot”.
Maar niet alleen kapotte kleine vaten in de hersenen zijn de boosdoener. Ook andere afwijkingen aan bloedvaten zijn te relateren aan depressie. Vaatstijfheid bijvoorbeeld, wat betekent dat grote slagaders minder elastisch zijn, en een slecht werkend endotheel, het binnenste deel van de bloedvaten.
Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen of met het elastischer maken van de vaten en een beter werkend endotheel, depressie kan worden voorkomen.
Vaatverstijving is een veelvoorkomend probleem onder ouderen, zeker bij degenen met overgewicht, een hoge bloeddruk en diabetes.
Collega Nordin Hanssen concentreerde zich op de vaten van voornamelijk diabetespatiënten, en dan specifiek op de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het bloed (in vakjargon AGE’s). Diabetespatiënten lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten, zegt Hanssen, en de concentratie versuikerde eiwitten draagt mogelijk hieraan bij.
Opeenhoping van die zogeheten AGE’s in de vaatwanden kan zorgen voor aderverkalking, een opengescheurde plaque en eventueel een beroerte of hartinfarct. De relatie is al eerder onderzocht, met verouderde technieken en alleen bij patiënten met diabetes type 1, zegt Hanssen. Maar met behulp van een massaspectrometer kon dit verband veel preciezer worden onderzocht.
Toch zijn hoge concentraties versuikerde eiwitten niet uitsluitend bij diabetespatiënten gevonden. “We zagen het ook bij mensen zonder diabetes.”
AGE-remmers kunnen in de toekomst mogelijk een nieuwe behandeling zijn voor hart- en vaatziekten.


Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)