Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tolerant?

Zaterdag kwam Europa’s grootste nichtenfeestje eindelijk tot een einde. Juist op de dag dat ze in Ierland een referendum over het legaliseren van homohuwelijk hielden, werd de Zweed Mans Zelmerlow tot winnaar van het Eurovisie Songfestival gekroond.

Een paar weken geleden had onderzoek uitgewezen dat een derde van de Nederlanders liever geen homo’s op straat ziet zoenen. Ik reken mezelf zonder twijfel tot die drieëndertig procent, maar maak daarin geen onderscheid in wie er elkaar af staan te lebberen. Terwijl ik in de trein deze column tik, zit een stel puberende tieners naast me elkaar zowat op te eten. Dat de seksuele spanning tussen de twee hoog oploopt, is wel te merken aan de viezige geur van puberzweet die zich in razend tempo door de coupé verspreidt. Reken daar dan nog eens van die ‘dagjesmensen’ bij die onderweg naar hun eindbestemming elkaar up to date brengen van alle quatsch die bij RTL-Boulevard de revue passeerde en je weet dat die treinrit één doffe ellende was.

Maar goed, terug naar het referendum in Ierland, want het was reden voor een feestje in de Dublinse versie van het Sway Café: de Ieren stemden massaal voor invoering van het homohuwelijk. In het tolerante Nederland hadden we natuurlijk niets anders verwacht. Het lijstje van landen die een soortgelijke wet hebben omtrent zo’n sausage fest is nog opmerkelijk klein, maar wij open minded Nederlanders staan er uiteraard wel tussen.

Maar hoe tolerant zijn we eigenlijk? Zonder gêne schelden we elkaar bij het minste of geringste uit voor homo alsof het een soort aandoening is, terwijl we tegelijkertijd claimen ‘homovriendelijk’ te zijn. We hebben kennissen die homo zijn, maar schromen niet om een heteroseksuele vriend voor homo uit te maken wanneer we denken dat hij ‘geen echte man’ is, of niet meegaat in bepaald haantjesgedrag. Een pijnlijke paradox, waaraan ik mezelf ook schuldig heb gemaakt.

De Griekse mythologie verraadt dat een flink aantal mannen destijds al van een Jos Brinkie hield. Wereldwijd zijn er wijze lessen gedestilleerd uit deze mythes, laten we het accepteren en waarderen van homoliefde vooral niet vergeten.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)