Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het wonder van R. B. Kitaj (2)

Het wonder van R. B. Kitaj (2) Het wonder van R. B. Kitaj (2)

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes en site Joods Historisch Museum

We zijn nu aangekomen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam op weg naar het werk van Ronald Brooks Kitaj, geboren in 1932 in Cleveland, Ohio. Kind van joodse immigranten uit Oost-Europa. In 1951 gaat hij studeren aan de kunstacademie in Wenen. Daar wordt hij zich bewust van zijn joodse identiteit. Uiteindelijk vestigt hij zich in Engeland voor een verdere opleiding in de kunst. Na zijn eerste solotentoonstelling in 1963 in Londen volgt internationale erkenning snel. De naar verhouding goedkope zeefdruk werd populair en vond een nieuw publiek. Zodoende kocht ik rond 1970 een prent van hem. Die hing in de gang. Nu al lang uit het oog verloren. Is Kitaj in 2015 nog een blijver?

Kitaj blijft met onderbrekingen en dieptepunten in zijn persoonlijk leven in Engeland wonen. In 1997 keert hij terug naar de Verenigde Staten op zoek naar een teruggetrokken leven. In 2007 overlijdt hij in Los Angeles. Zijn werk blijkt een openbaring. Het maakt nederig: wat weet je eigenlijk van een kunstenaar als je ooit een niet al te exclusieve prent van hem koopt? Vijftig jaar later wordt duidelijk dat hij deel uitmaakt van een traditie die wel de School of London wordt genoemd. Schilders die uitdagend, kleurrijk, met forse lijnen en vooral figuratief werken. Vaak op groot formaat. Naast Kitaj behoren David Hockney en Lucian Freud tot die losse, bevriende groep. Schilders die door hoeders van de moderne abstracte kunst vaak verguisd zijn.

Een tweede kenmerk van Kitaj is dat elk detail dat hij schildert, elke persoon die hij afbeeldt, betekenis heeft. Zijn werk is doortrokken van zijn intellectuele en spirituele ontwikkeling. Bij hem mag je nog vragen: wat betekent dat? De tentoonstelling heet Unpacking my Library, naar een intrigerend zelfportret in een nog niet ingericht huis. Boeken waren zijn obsessie. Antiquarisch schafte hij ze met tientallen tegelijk aan. Foto’s van zijn atelier tonen stapels boeken. Het zelfportret wint aan diepgang als je weet dat hij daarin ook op Walter Benjamin een Joods-Duitse schrijver wil lijken. In 1931 verscheen diens Ich packe meine Bibliothek aus. In het museum kunt u lang kijken naar het doek. En naar een tiental andere. Daartussendoor hangen nog andere wonderbaarlijke werken van Kitaj: zeefdrukken van de kaften van boeken die hem dierbaar waren.

Hans Philipsen

‘Unpacking my Library’ nog tot en met 12 juli in het Joods Historisch Museum in Amsterdam

          

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: