Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geliefd bij skinheads

Geliefd bij skinheads

Muziek: One step beyond

Het was 1982 toen Lou Maas (49), chemisch analist bij de capgroep toxicologie, als tiener naar het Geleense poppodium De Hanenhof toog. “Jong en groen als we waren, merkten we bij binnenkomst meteen dat er een opgefokte sfeer heerste. Het bleken skinheads die zich misdroegen. Af en toe werd er een afgevoerd door een bodyguard.”

Het klinkt als een optreden van The Exploited of Sham 69, maar het was Madness die in Geleen neerstreek. “Britse extreemrechtse jongeren claimden die band toen, en volgden Madness op hun Europese tournee. De muzikanten waren daar niet van gecharmeerd.” De trompettist raakte soms zelfs slaags met skins die het podium beklommen. In 1979 werd een optreden afgebroken na racistische spreekkoren tegen de zwarte zanger in het voorprogramma.

In de boemel terug zagen Maas en zijn vriendjes hoe de Engelse skinheads het interieur aan gort sloegen. Bij aankomst in Maastricht hing er geen lamp meer aan het plafond en waren de zittingen met messen bewerkt.

Madness sloeg in die tijd in als een bom, zegt Maas. “Het was echt iets nieuws. Dacht ik, totdat ik ontdekte dat ska al tientallen jaren eerder ontstaan was op Jamaica. Maar goed, dat doet niks af aan de energie en stijl van Madness. Het album One step beyond (1979) was pure feestmuziek, die je dan ook tijdens carnaval constant hoorde. Heerlijk, met al die blazers. Ze bestaan nog steeds en stonden in 2009 op Pinkpop.” Dit jaar treden ze voornamelijk op in voetbalstadions in Engeland en bereiden ze een nieuwe cd voor die in 2016 zal verschijnen.

Het is overigens niet de beste muziek die hij kent. Neil Young of Tom Waits komen dan eerder in aanmerking, zegt de chemisch analist, die regelmatig meedoet met muziekquizzen in de Nieuwe Nor (Heerlen) of de Muziekgieterij. Hij heeft duizend cd’s en weet veel, maar de quizvragen zijn soms onmogelijk. Denk aan: welke afbeelding heeft David Bowie op zijn linkerkuit laten tatoeëren?

Maas is een ware liefhebber. Voor de grap roept hij weleens dat de top drie in zijn leven bestaat uit muziek, zijn vrouw en hardlopen. In die volgorde. “Zet er maar in, hoor. Vindt ze niet erg. Ze vindt 90 procent van mijn albums rommel.”

(En Bowie? Die heeft ooit een dolfijn op zijn been laten zetten.)

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)