Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wereldberoemd in Luxemburg

Wereldberoemd in Luxemburg

Muziek: Steely Dan

Trompet, bügel, althoorn, eshoorn. Peter Verberne (54) heeft het allemaal vanaf zijn achtste in de harmonie gespeeld. Tot zijn veertiende; toen hing  de software-ontwikkelaar van de universiteitsbibliotheek de hele ‘ijzerwinkel’ aan de wilgen, hij wilde nog maar één ding: voetballen. Net als zijn vriendjes, maar die waren natuurlijk veel beter omdat ze vanaf hun achtste achter een bal aan renden. Wat dan? Dan ga je augurken plukken in Brabant en koop je van dat zuur verdiende geld een gitaar.

 “Met alles wat uit de radio schalde, speelde ik mee, van Slade tot Kool & The Gang. Maar met één band had ik grote moeite: Steely Dan. Ik kende alle akkoorden maar het klonk nergens naar. Ik snapte er niks van en zocht naar informatie, maar je had nog geen internet. En ineens ontdekte ik in de etalage van platenwinkel Rieks Sodenkamp – op het Vrijthof, chagrijn van een vent – de bladmuziek van m'n favoriete album Aja (1979). Wat bleek: Steely Dan gebruikte pentatonische akkoordprogressies. Verrek. Het klonk als toegankelijke popmuziek maar het was jazz.”

Steely Dan, die eind jaren zeventig z’n hoogtepunt beleefde, is een Amerikaanse band die cirkelt rond Donald Fagen en Walter Becker. De muziek is een intelligente mix van jazz, rock, pop, funk en rhythm & blues. Fagen en Becker staan bekend om hun krankzinnige perfectionisme tijdens studio-opnames. Een jaar lang hebben ze gedaan over het album Gaucho (1980), dat zeven nummers kent. Er kwamen 42 gastmuzikanten aan te pas en elf technici. Een en ander voltrok zich niet bepaald onder een gelukkig gesternte: één nummer werd per ongeluk gewist. En al snel volgden beschuldigingen van plagiaat. In diezelfde periode wordt Becker op straat aangereden en overlijdt zijn vriendin aan een overdosis. De hoogste tijd voor een adempauze, moeten de twee hebben gedacht en kozen voor een solotoer, waar The Nightfly (1982) van Fagen uit voortvloeide.

Steely Dan zette Verberne op het spoor van de jazz. “Ik begon ook zelf muziek te schrijven, die we speelden in de band Familie Franssen. Nu treden we nauwelijks nog op maar in de jaren '90 waren we wereldberoemd in Luxemburg. Elke zomer speelden we daar een keer of acht. We hebben zo'n beetje alle dorpen en steden gehad."

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over muziek die bijzonder voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)