Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Echte cineasten hou je niet tegen

Echte cineasten hou je niet tegen

Film: Taxi Teheran

Het verhaal: Regisseur Jafar Panahi rijdt als taxichauffeur door Teheran en spreekt onderweg met zijn passagiers openhartig over het dagelijks leven in Iran. Hij krijgt gezelschap van onder meer een handelaar in illegale DVD’s, een advocate die haar beroep niet meer mag uitoefenen en Panahi’s tienjarige nichtje, die voor een schoolproject een film moet maken.

Panahi is een held, want:

- Eerder dit jaar won Jafar Panahi met Taxi Teheran de Gouden Beer in Berlijn. Je zult op internet echter vergeefs zoeken naar foto’s van Panahi tijdens de prijsuitreiking. Hij mag zijn geboorteland namelijk niet uit. Het Iraanse regime heeft hem bovendien een beroepsverbod van twintig jaar opgelegd vanwege het verspreiden van ‘anti-islamitische propaganda’. Hij kreeg een gevangenisstraf, was enige tijd in hongerstaking, kreeg daarna huisarrest, maar ondanks alle tegenwerking van het regime is Panahi dapper doorgegaan met het maken van films. Het was voor de regisseur kortom verschrikkelijk moeilijk om deze film te maken, en voor jou is het maar een kleine moeite om de film te gaan zien.

- Een moedige film dus, maar is het ook een goede film? Het antwoord luidt ja. Driewerf ja zelfs. Taxi Teheran is speels, humoristisch, humaan en inventief. Als Panahi zijn nichtje oppikt, vertelt ze hem over de regels waaraan haar schoolfilm moet voldoen. Vervolgens schendt Panahi die complete lijst met verboden één voor één, waarbij hij treffend laat zien hoe volslagen idioot de Iraanse regels van censuur zijn.

- Kunstenaars en intellectuelen moeten het in een dictatuur altijd ontgelden. Taxi Teheran stemt hoopvol: uiteindelijk wint de kunst.

Liever Taxi Frenske, want:

- Panahi doorspekt de film met verwijzingen naar zijn vroegere films. Gelukkig kun je Taxi Teheran ook prima volgen zonder voorkennis van zijn oeuvre, maar een tikkeltje pedant is het wel.

Het salomonsoordeel: Het oogt zo simpel, maar het is zo verdomde moeilijk. Koop maar eens zo’n kleine dashboard camera en probeer dan een meesterwerk te maken. Panahi heeft ’t geflikt. In de persmap die de film begeleidt, zegt hij: “I’m a filmmaker. I can’t do anything else but make films. Cinema is my expression and the meaning of my life.” Dat hij nog maar heel lang films mag blijven maken.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)