Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rookverbod: minder kinderen met luchtweginfecties

Rookverbod: minder kinderen met luchtweginfecties

MAASTRICHT. Door het rookverbod in werk- en publieke ruimtes in Engeland belanden minder kinderen met een luchtweginfectie in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Jasper Been, kinderarts in het Erasmus Medisch Centrum en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Met een subsidie van ongeveer 200 duizend euro van het Longfonds gaat Been de komende jaren het effect van de Nederlandse wetgeving toetsen.

Jasper Been werkte tijdelijk aan de universiteit van Edinburgh waar hij toegang kreeg tot gegevens van alle Engelse ziekenhuizen. “Luchtweginfecties zijn de meest voorkomende kwaal bij kinderen.” Hij analyseerde data van meer dan anderhalf miljoen kinderen tot 14 jaar die tussen 2001 en 2012 in Engeland in het ziekenhuis zijn opgenomen met een neus-, keel-, oor- en longontsteking. “Meeroken veroorzaakt niet de infectie, maar je luchtwegen worden er wel gevoeliger door. Bovendien kan het de ontsteking ernstiger maken.”
Direct na de invoering van de antirookwetgeving in Engeland op 1 juli 2007 bleken veel minder kinderen te zijn opgenomen voor een zware luchtweginfectie. Een afname van 3,5 procent. Daarna daalde het aantal opnamen met nog eens 0,5 procent per jaar. De  gezondheidswinst wordt vooral duidelijk als Been de absolute aantallen noemt: “Wij schatten dat door het rookvrije beleid in Engeland jaarlijks zo’n 11 duizend minder kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden.”
Waren er geen andere redenen voor de afname? “Dat zou kunnen, bijvoorbeeld door vaccinaties rond dezelfde tijd, maar daar hebben we rekening mee gehouden.” En waarom Britse en geen Nederlandse data?  “In Engeland zijn de databases van zeer goede kwaliteit. Bovendien is de Britse antirookwetgeving veel strenger dan in Nederland. In Engeland is in 2007 in één keer korte metten gemaakt met het roken op werkplekken, in restaurants, bars, et cetera. Je mag daar echt alleen maar buiten roken. De communicatie vanuit de overheid was ook heel duidelijk. Dat was in Nederland wel anders. Hier is het gefaseerd ingevoerd sinds 2004. Eerst de werkplekken en in 2008 de rookvrije horeca met allerlei uitzonderingen. Qua tabaksregelgeving in Europa zit Nederland in de middenmoot. Oekraïne zit zelfs boven ons. Er zijn nog steeds Nederlanders die niet de gevolgen inzien van roken en meeroken. Deels een gemiste kans van onze regering die niet genoeg benadrukt hoe slecht het is voor de gezondheid.”
In Engeland, Frankrijk en Australië is het zelfs verboden om in een auto te roken in het bijzijn van een kind. In Frankrijk is sinds kort roken in speeltuinen strafbaar.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2015-08-18: ton wurtz
Roken in de Auto verbieden ,zegt kinderarts Been in het AD.
Met het uit de grond stampen van een ongekende bureaucratie is de anti rook arts Been bezig om de vermeende negatieve gevolgen van goeddeels niet bestaande problemen tegen te gaan. En natuurlijk gaat het hier niet over roken, maar over de inperking van onze vrijheid. Vrijheid om keuzes te maken, goed of slecht. Men wil enerzijds dat mensen zich verantwoordelijk gaan gedragen en de burgers afrekenen op verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd wordt elk klein detail wat je wel en niet mag van diezelfde burger vastgelegd.
Het verbieden van roken in een auto is wel een erg draconische maatregel en een heel diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de automobilist. Automobilisten weten over het algemeen hoe ze moeten handelen, en daar hoeft de overheid niet nog meer verboden voor in het leven te roepen,want we weten allemaal dat politieke correctheid veel schade brengt aan onze vrijheid en leefbaarheid. Overigens letten de meeste rokers op hun omgeving. Een beetje respect en wederzijds begrip doet wonderen.
De anti rook arts Been , lees de redder van onze planeet , heeft geen enkel e moraliteit jegens de automobilist , en het is alsof wij, gewone mensen, zo ongemanierd en onbeschoft zijn, dat we alleen nog in bedwang kunnen worden gehouden met regels, wetten en toezicht . Wat een stuitend narcisme en morele zelfoverschatting van de anti rook arts Been.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)