Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Langer leven met een handvol noten

Langer leven met een handvol noten

MAASTRICHT. Wie minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eet, loopt minder risico om te sterven aan luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit Maastrichts onderzoek onder 120 duizend mannen en vrouwen van 55-69 jaar. Opvallend: er is geen effect voor pindakaas. 

Het verband tussen noten en pinda's en hart- en vaatziekten bevestigt eerdere Amerikaanse en Aziatische studies. Piet van den Brandt, hoogleraar epidemiologie en projectleider: “Opmerkelijk is dat de verlaagde sterftekans al te zien is bij slechts een handvol noten of pinda's.” Het gezondheidsvoordeel valt vreemd genoeg weg als mensen meer noten per dag eten.

Pinda's en noten bevatten een hoop voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. Pindakaas heeft geen effect, waarschijnlijk omdat er zout en plantaardige oliën aan worden toegevoegd. Die heffen wellicht het beschermend effect op, denken de onderzoekers.

De onderzoekers maakten gebruik van data van de Nederlandse Cohortstudie, waarin 58 duizend mannen en 62 duizend vrouwen uit het hele land zijn opgenomen. Sinds 1986 is de sterfte onder de deelnemers nauwkeurig bijgehouden. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Epidemiology.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)