Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hamvraag

Hamvraag

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Babs (24): “Ik word regelmatig gevraagd voor een commissie of voorzitterschap. Voor ik het weet, ben ik weer iets aan het doen waar ik eigenlijk geen zin in heb. Hoe doorbreek ik dit?”

 

Ingrid: “Laatst werd ik gevraagd om een workshop te geven over een onderwerp waar ik niet zo heel veel verstand van heb. Desondanks zei ik ‘ja’. Slapenloze nachten heb ik ervan gehad en op het moment suprême heb ik er ook niet van genoten. Waarom deed ik het dan?

Als er zo’n appel op je wordt gedaan, kunnen er grofweg twee dingen gebeuren. Je handelt uit angst of uit verlangen. Als je bang bent dat je niet wordt gezien of gewaardeerd, zal je ego een sprongetje maken bij zo’n verzoek. Voordat je het weet, zeg je ‘ja’ en ben je de nieuwe voorzitter van je studentenvereniging. Wanneer je ego is uitgejubeld, maakt je blijdschap plaats voor chagrijn of stress, omdat je je ergens hebt ingestort waar je niet zo makkelijk meer uit lijkt te komen. Het kan echter ook zo zijn dat een lang gekoesterde droom werkelijkheid wordt. Je kunt nu eindelijk gaan doen waar je altijd naar heb verlangt en daarmee bedoel ik dus niet naar gezien worden – dat is weer je ego – maar naar uiting geven aan je passie. Organiseren, creëren, veranderen of wat dat dan ook is.

De hamvraag is dus: zeg ik ‘ja’ uit angst of uit verlangen? Een vraag die best lastig te beantwoorden is. Neem er daarom de tijd voor en ga niet stante pede op een verzoek in. Zeg dat je er later op terug komt.

Waarom zei ik ‘ja’ tegen die workshop? In ieder geval niet op basis van verlangen. Voor de workshop kwam dit besef te laat, maar ik krijg vast wel weer een nieuwe gelegenheid om me te buigen over de hamvraag.

 

Ingrid Candel

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)