Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Parasieten weren door handen te wassen

Parasieten weren door handen te wassen

MAASTRICHT. Schoolgaande kinderen in Ethiopië die hun handen wassen met zeep en wekelijks hun nagels knippen, lopen minder kans op een darmparasietinfectie. Dat blijkt uit een studie van Mahmud Abdulkader Mahmud van Mekelle University in Ethiopië en collega’s van de Universiteit Maastricht. Vorige week verscheen de publicatie in het internationale en gerenommeerde tijdschrift PLOS Medicine.

Darmparasieten zijn een van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen bij Ethiopische kinderen tussen 5 tot 15 jaar. “Uit eerder onderzoek blijkt dat in sommige regio’s 70 procent van de kinderen is besmet”, zegt Mark Spigt, universitair docent huisartsgeneeskunde en betrokken bij de studie. “In de grond, in het water en in het zand in Ethiopië zitten zoveel parasieten dat kinderen ze makkelijk binnenkrijgen. Ze kunnen er erg ziek van worden, krijgen diarree of raken nog meer ondervoed doordat de parasieten leven van de darminhoud.” Andere gevolgen: bloedarmoede, een achterstand in cognitieve ontwikkeling, slechtere prestaties op school en groeivertraging.
Parasitaire infecties kunnen behandeld worden met medicijnen, maar de kans op herbesmetting is in Ethiopië en andere ontwikkelingslanden erg groot. Bovendien kunnen de parasieten immuun worden voor geneesmiddelen.

Voor de studie werden bijna 400 kinderen van schoolgaande leeftijd in Noord-Ethiopië ‘parasietvrij’ gemaakt en vervolgens zes maanden lang ingedeeld in een groep ‘handen wassen’, een groep ‘nagels knippen’, een groep waarin beide werd aangepakt of een groep waarin niets werd gedaan. Veldwerkers stimuleerden de jeugd – en het gezin – om voor de maaltijd en na de toiletgang de handen te wassen met water en zeep.
Wat bleek? Van de handenwassende kinderen raakte maar 14 procent herbesmet tegenover 29 procent van de kinderen die dat niet hadden gedaan. Ook het nagels knippen wierp zijn vruchten af.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)