Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een man op zoek naar zichzelf

Een man op zoek naar zichzelf

Muziek: Alto Rhapsody

Het gebeurde eind jaren zeventig, in de Oude Staarzaal tegenover de Sint Jan. Joof Schöpping (59), projectmanager bij ICTS, luistert samen met zijn vriendin en schoonvader naar een uitvoering van Brahms’ Alto Rhapsody door het Limburgs Symfonie Orkest (LSO). En ineens springen de tranen in zijn ogen. “Het was voor het eerst dat muziek mij echt raakte”, zegt Schöpping. Hij valt stil. Opnieuw stromen de tranen. “Tja, verklaar het maar eens... Het stuk roept bij mij het beeld op van een man die zich door het struweel worstelt, die op zoek is naar zichzelf. Terwijl ik daar zelf eigenlijk nooit veel last van heb gehad. Je denkt weleens na over jezelf en het leven maar echt worstelen, nee. Al geloof ik wel dat ieder mens in wezen eenzaam is.”

Brahms maakte Alto Rhapsody, een orkeststuk met mannenkoor, in 1869 voor de verjaardag van de dochter van collega-componist Robert Schumann, voor wie Brahms erotische gevoelens leek te koesteren. De tekst is van Goethe en gaat over een misantroop  die bevrijding zoekt.

Schöpping schuift de CD over tafel met Kathleen Ferrier als sopraan. “Ze heeft een fantastische stem maar haar dictie is waardeloos. Ze zingt een Duitse tekst met een vet Engels accent. Dat hindert me ontzettend. Ik zou graag nog eens de archieven van het LSO willen induiken om meer te weten over de uitvoering in de Oude Staarzaal. Ik vraag me ook af wie de altpartij vertolkte. Als ik die uitvoering vind, wil ik dat-ie op mijn uitvaart wordt gedraaid.”

Thuis luistert Schöpping nooit naar muziek. Zijn installatie heeft hij laatst aan zijn zoon gegeven. “Ik vind het toch iets kunstmatigs hebben dat muziek uit boxen komt en niet uit kelen. Ik vind zingen heerlijk en zit vanaf 1978 bij het universiteitskoor. Ik heb Alto Rhapsody zelf nooit gezongen. Ik had dat al lang kunnen bespreken met de dirigent van het universiteitskoor, maar dat is er niet van gekomen. Lijkt me ook een lastige klus. Je moet in ieder geval een orkest mee zien te krijgen.”

Schöpping is geen monomane klassiekliefhebber. Operette, maar ook carnavalsmuziek kunnen hem bekoren. In 2007 heeft hij zelfs het winnende carnavalslied geschreven: Reube, friet en beer. Wat valt hier nog aan toe te voegen?

 

Dit is de laatste aflevering van de muziekrubriek

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)