Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vogelsnackbar Henkie een jaar later

Vogelsnackbar Henkie een jaar later

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zomer 2014 gaf ik een eerste verslag van onze belevenissen met de vogelpindakaaspot. In formaat en kleur gelijk aan onze nationale trots: de pot pindakaas. De vogels krijgen echter een stamppot van meelwormen, meel, vet en vooral geen zout. De pot ligt horizontaal in een vogelhuisje met een puntdak. Aan de voorkant zit een kort stokje als zitplaats. Vooral kleine vogels mogen graag een wormpje prikken. Frikadellen klein formaat. Kool- en pimpelmezen zijn de vaste bezoekers. De huismus is een goede derde. Onder het huisje liggen voortdurend kruimels. Slordige eters zijn het. De voedselresten leiden anders dan bij mensen niet tot verspilling. Op de grond van het terras komen allerlei minder bedeelden langs. Het hele jaar door is de heggenmus aanwezig. In de winter meldt zich van alles. Vooral de roodborst, een nogal eenzelvig type. Dit jaar is vanaf mei het huisje met zijn omgeving weer een complete kindergarten. Vooral meesjes zitten op een rij te wachten op een ouderlijk hapje. Ook de sjieke buurtbewoner, de grote bonte specht, komt eens per dag wel even langs. Een beetje stiekem, dat wel.

Toch hebben zich sinds vorig jaar grote veranderingen voorgedaan. Vogels kunnen leren. In februari werd het duidelijk dat zowel onze autochtone merels als eksters een manier hebben gevonden om uit het voor hen te kleine potje mee te eten. De merels staan aarzelend in de buurt van de pot. Ze nemen uiteindelijk een aanloopje en proberen fladderend zich vast te grijpen aan het kleine stokje. Meestal gaat het goed. Naarmate de pot leger wordt krijgen ze meer houvast. Het blijft een beetje een bijdrage uit Funniest Home Videos. De ekster heeft het beter voor elkaar. Hij heeft geleerd dat als hij op het dakje gaat zitten, het hem lukt vooroverbuigend een hapje te nemen. Raakt de pot leger, dan kan hij er niet meer bij. Dan gaat hij ook fladderen terwijl hij zich met zijn lange staart tegen het huisje drukt. Een vermakelijk gezicht.

Toen de merels en de eksters nog in hun leerfase zaten, joegen ze de kleinere vogels weg. Merkwaardig genoeg gebeurt dat nu veel minder. Sterker nog, ze gunnen vooral de pimpelmezen hun beurt. Binnenkort komt er een verkiezing voor De Vogel van Nederland. De Engelsen kozen deze maand die vervelende roodborst tot hun vogel. Ik raad iedereen aan de onverschrokken pimpelmees te verkiezen.

Hans Philipsen

  

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)