Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tapijn waarschijnlijk in 2020 klaar

Tapijn waarschijnlijk in 2020 klaar

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. In 2017 worden de eerste panden op het Tapijnterrein gesloopt. Tegelijkertijd verrijst er nieuwbouw, die aan de binnenzijde van de grote monumentale gebouwen aan de Prins Bisschopsingel wordt 'geplakt'. Afgelopen maandag vond er een presentatie plaats over de ontwikkeling van het terrein. De aanbestedingsprocedure voor het ontwerp van het hele gebied is inmiddels gestart.

Gebouwen, zoals brasserie Tapijn en loods V, waar nu nog studieplekken in zijn gevestigd, verdwijnen binnen minder dan twee jaar. Daar komt elders op het terrein nieuwbouw voor in de plaats. Tima van der Linden, projectmanager vanuit de gemeente (de gemeente is grondeigenaar, de provincie en de UM zijn eigenaar van de gebouwen): “De huidige monumentale paviljoenen zijn niet groot genoeg voor colleges. Ook zijn ze te klein voor een 'studielandschap'. Daarom komen er nieuwe panden. Niet als losse bouwwerken, maar verbonden aan de bestaande.”
Een definitieve invulling voor de locaties is er nog steeds niet, maar hoogstwaarschijnlijk zal op de hoek van de Sint Hubertuslaan, bij de ingang van het voormalig militair gebied, “het meest publieksgerichte gebouw” van de Universiteit Maastricht komen met een middelgrote collegezaal voor onderwijs die ook beschikbaar is voor Studium Generale en andere organisaties van de universiteit én de stad. Verder: kantoor-, vergader- en onderwijsruimtes en horeca voor ‘iedereen’ die ook ‘s avonds open is en in het weekend. Die openheid naar alle burgers in Maastricht is van groot belang; sinds de aankoop van het terrein in oktober 2013 is er gehamerd op een verbinding tussen de universiteit en de stad.
De drie hoofdgebouwen, gesitueerd als een U-vorm, zullen in gebruik worden genomen door de School of Business and Economics.  René Verspeek, projectleider vanuit de UM noemt deze locatie “een klassiek UM-gebouw, puur voor intern gebruik”. Bij de aanbestedingsprocedure voor het ontwerp van het casco (renovatie van monumentale gebouwen en nieuwbouw) houdt de UM vast aan een investeringsprijs van 25 miljoen euro. De totale investering zal volgens Verspeek uiteindelijk veel hoger uitvallen. “Die 25 miljoen is een richtprijs, je wilt voorkomen dat de uitvoering straks onbetaalbaar wordt.”
Verder is er in de nieuwe plannen parkeerruimte voor 760 fietsen en 125 auto’s. Ook is er veel aandacht voor vergroening.
In januari 2016 zal het winnende schetsontwerp aan de stad worden gepresenteerd. Het project zal naar verwachting in 2020 klaar zijn.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)