Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De student aan banden (1)

De student aan banden (1)

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

De studenten zijn gelukkig terug in de stad. Zei een oud-collega vorige week tegen mij toen we elkaar op de Servaasbrug tegenkwamen. Gelijk had hij. Het centrum van Maastricht veranderde met de Inkom van de ene dag op de andere, zoals een woestijn in de regentijd. Overal fleurde de stad op. Vlaggen en spandoeken zorgden voor de kleur. Rondfietsende ouderejaars in de klederdracht van hun clans zorgden voor de reuring. Groepen aankomende studenten namen de openbare weg over alsof ze de middeleeuwse Blijde Inkom wilden naspelen. Van de Servaasbrug liep ik naar het Mosae Forum. Daar poogden vier studenten voor het oog van de wereld een meningsverschil te beslechten. Volgens hun shirt leden van een eerbiedwaardig corps, allen in het bezit van de standaard derdehands fiets. Eén van hen had iets niet moeten zeggen, moest maar niet mee. Waar ze nu heen gingen was hen niet duidelijk. Opgewekt liep ik verder naar de apotheek om volgens de gewoonten van mijn leeftijdsklasse mijn pillen te halen.

 

Wat opvalt aan het moderne studentenleven is allereerst de hoge organisatiegraad van de activiteiten. De Inkom en alle activiteiten die daarna nog plaatsvinden hebben het karakter van een formele rite de passage. Een student kan zich moeilijk onttrekken aan zijn status als jonge toetreder van een leeftijdsklasse en ook niet gemakkelijk aan die van een lid van een vereniging, dispuut of wat ook. Dat is niet altijd zo geweest. De Inkom bestaat nog niet zolang. Ik heb nagedacht over wat ik als achttienjarige in Amsterdam formeel kreeg aangeboden. Dat was niet niks, maar wel heel weinig. Je schreef je in ter plekke, kreeg informatie uitgereikt en moest bij de GG&GD langs in het kader van de tbc-bestrijding. Wie niet lid van een gezelligheidsvereniging werd, merkte niets van een studentenleven dat verder ging dan zijn studie of zijn huisgenoten. Door de snelle stijging van de studentenaantallen na de Tweede Wereldoorlog vormden ‘nihilisten’ zoals ik vele jaren een meerderheid. De colleges begonnen pas in oktober. Dat merkte je vanzelf wel. De enige formele initiatierite van jongen tot jongeman heb ik pas gehad in militaire dienst. Na mijn studie. De doctorandus als rekruut in het leger.

De student van nu ligt aan banden. Daar hoeft niks mee mis te zijn. De Inkom is daarvan niet het enig symptoom. Binnenkort meer onthullingen.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van deze universiteit

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: