Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn vader haalde me met alle liefde ’s nachts bij De Feesfebrik op”

“Mijn vader haalde me met alle liefde ’s nachts bij De Feesfebrik op”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Marieke Nass (Heerlen, 1993)/ masterstudent Nederlands recht en fractievoorzitter CDA gemeente Gulpen-Wittem/ single/ woont in Eys

Ik kook nooit. Klopt. Mijn moeder kookt altijd. We wonen met z’n vijven thuis. Mijn vader en twee broers willen vooral aardappelen en vlees. Daar valt geen eer aan te behalen. Ik bak wel graag, maar het komt er niet van. Weinig tijd. Ik heb mijn studie en het raadswerk voor het CDA dat me zo’n 20 uur per week kost. Daarnaast ben ik voorzitter van het CDJA Limburg en secretaris van de jeugdafdeling van de Rotary in Parkstad.   
Kamperen op Terschelling of een resort op Mallorca? Allebei niet. Ik heb een hekel aan resorts waar mensen in de rij staan om voor de tiende keer op te scheppen. We gaan iedere zomervakantie met het hele gezin weg. Dit jaar hebben we op de heenweg Salzburg bezocht; op de terugweg zijn we gestopt in Bologna. Alle andere dagen zaten we aan de kust, bij Rimini. Omdat mijn vader een eigen advocatenkantoor heeft, kan hij in de vakantie maximaal een week weg. We logeren altijd in hotels, niet all inclusive. Dat hebben we één keer gedaan, we zijn zowat alle dagen buiten de deur gaan eten.    
Beste speler in het Haagse politieke veld? Mark Rutte. Hij heeft grote veranderingen doorgevoerd waarop lang niet altijd enthousiast is gereageerd. Maar Rutte blijft overeind en weet zijn aanhang te behouden. Dat getuigt van kunde. Rutte heeft iets rustigs. Ik snap wel dat burgers hem hun stem gunnen.    
Wanneer was je voor het laatst ontroerd? Toen mijn oma in het ziekenhuis lag. Ze kreeg een bypass. Ze is 92, hartstikke kwiek, woont nog op zichzelf. Ik zag haar liggen in dat ziekenhuisbed, zo zielig. Ik moest even slikken.     
Waar geef je het meeste geld aan uit? Aan de politiek. Een lunch, een koffie op het terras, een bloempje voor de een, een attentie voor de ander. Natuurlijk wordt er veel door de partij betaald, maar een groot deel komt uit je eigen beurs. Vorig jaar heb ik een persoonlijke campagne gevoerd – ik stond als vierde op de lijst van het CDA in de gemeente Gulpen-Wittem. Daar zijn duizenden euro’s in gaan zitten, niet zozeer in het drukken van de flyer of posters, maar vooral in de bedankjes aan mensen achter de schermen, zoals tekstschrijvers, designers en degenen die de flyers uitdeelden. Uiteindelijk kreeg ik 430 stemmen. Meer dan onze lijsttrekker. Ik werd fractievoorzitter van onze partij, de jongste van Nederland, ik was net 21.      
Laatste boek: Mooie meisjes van Karin Slaughter. Ik lees heel veel, van eenvoudige romans tot echte literatuur.      
Mijn familie en ik: We hebben allemaal dezelfde interesses en dat is volgens mij best uitzonderlijk. We houden allemaal van lekker eten en een goed glas wijn, we houden van stedentrips en zijn allemaal rechten-minded. Mijn vader is advocaat, ik begin aan de opleiding tot advocaat, Jan Willem is tweedejaars rechtenstudent en Pieter begint aan zijn laatste jaar van het gym, en ja, ook hij wil rechten studeren. We discussiëren flink, je kunt niets zeggen zonder een weerwoord te krijgen, haha, er is altijd wel iemand die het niet met je eens is. Mijn ouders geven me de ruimte en zijn zorgzaam. Ik ben de afgelopen jaren heel wat gaan stappen in Maastricht, mijn vader haalde me met alle liefde om half vier ’s nachts bij De Feesfebrik op.      
Waar pieker je het meeste over? Ik ben geen piekeraar, nou ja, niet echt, maar ik denk wel veel na over de beste strategie in de politiek. Ik probeer een evenwicht te vinden tussen het huidige beleid en de beste aanpak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ja, we denken nu al na over het verkiezingsprogramma, want als je een koers inzet, moet je die vier jaar volhouden. Thuis worden ze soms gek van me. Als ik met dingen zit, praat ik er veel over. Dan zeggen ze: ‘Marieke, houd je mond, we weten het nu wel’.   
Ik heb geen tijd voor een vriend. Ik ben de ware nog niet tegengekomen, maar als die er is, wil ik best een vergadering afzeggen.
Wat ik nog moet leren: Ik leg de lat te hoog, vraag soms te veel van mijzelf. Ik kan moeilijk dingen uit handen geven, omdat ik denk dat ik het zelf het beste kan. Mijn moeder remt me af, dan zegt ze: ‘Waarom moet jij dat doen?’ Of: ‘Ben je daar nodig?’  
Wat de gemeenteraad in Gulpen nog moet leren: Minder populistisch gedrag en meer inhoud. Soms komen partijen in raadsvergaderingen met allerlei burgerproblemen op de proppen, terwijl ze die net zo goed anders ter sprake hadden kunnen brengen. Zo presenteerde GroenLinks laatst een enquête onder tweehonderd burgers. Ze verkochten het als ‘de waarheid’. Het is een partij die altijd in de oppositie heeft gezeten, die alles afkeurt wat wij doen, die vindt dat zij ‘het beter kunnen en weten’. Nee, dat is niet leuk, jammer ook. Ik heb geleerd dat ik op mijn hoede moet zijn, alles wordt verdraaid.      
Favoriete vlaai: Abrikozenvlaai.    
Advocaat of politicus? Ik wil al sinds mijn achtste advocaat worden, ik zag mijzelf al in de rechtbank rondhuppelen op hoge hakken. Nu weet ik wel beter: je staat als advocaat vrij weinig voor de rechter. We keken thuis altijd naar het journaal; maatschappelijk problemen spraken me aan. Ik zou best een paar jaar in de Tweede Kamer willen zitten, ik wil geen 45 jaar lang alleen maar advocaat zijn.    
Wat Sybrand Buma nooit meer moet doen: Het is onrustig geweest binnen het CDA, we hebben veel kiezers verloren. Op het eerste oog lijkt Buma misschien niet de juiste lijsttrekker, maar hij is een stabiele factor, hij heeft het vertrouwen weten terug te winnen. Hij heeft niet het charisma van Rutte, maar is wel net zo vriendelijk en netjes. Ik vind hem de ideale frontman.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)