Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een film in één shot

Een film in één shot

Film: Victoria

Het komt nauwelijks voor, maar regisseur Sebastian Schipper flikte het: zijn film Victoria is in één take opgenomen. Real time, zonder te knippen. Samen met cameraman Sturla Brandth Grøvlen en zeven hoofdrolspelers maakte Schipper, die eerder Mitte ende August maakte en de hoofdrol in Lola Rennt speelde, vier versies. De laatste bleek de beste. Het resultaat: een forse 2 uur en 20 minuten durende achtbaanrit, die geheel terecht met een Zilveren Beer bekroond werd tijdens de Berlinale.

Victoria begint in een Berlijnse nachtclub, waar de mooie Spaanse dame Victoria (Laia Costa) zich verliest in de harde dansmuziek. Zij woont pas net in de stad en leert in de club een groepje jongens kennen. Wat begint als een goede versierpoging van knappe groepsleider Sonne (Frederik Lau), verandert al snel in een nachtmerrie. Sonne en zijn maten zitten met een groot probleem: ze staan op het punt een bankoverval te plegen, maar hun chauffeur ligt dronken op straat. Of Victoria niet even wil inspringen? De Spaanse, die duidelijk op zoek is naar avontuur, gaat akkoord en beleeft een spannende nacht.

Dat Victoria in één vloeiend shot opgenomen is, maakt het een bijzonder meeslepende film. Sterker nog, je bent je er nauwelijks van bewust dat je naar een film kijkt. Dat komt door het knappe camerawerk van Grøvlen, die ervoor zorgt dat je overal met je neus boven op zit, en door slimme vondsten van regisseur Schipper. Zo blijf je tijdens de bankoverval bij Victoria in de auto zitten, die het voertuig net op dat ene cruciale moment niet gestart krijgt. Dit soort scènes zijn erg spannend en naarmate de film vordert, komen ze steeds vaker voor.

Toch is het uitgangspunt van de film wat ongeloofwaardig en het verhaal niet bijster origineel. Het bijzondere camerawerk maakt echter dat je daar als kijker geen seconde over nadenkt. Knap zijn ook de dialogen. De cast kreeg een slechts een twaalf pagina’s tellend script, met wat algemene aanwijzingen. Dat heeft geleid tot zeer losse gesprekken, met vaak realistische reacties op moeilijke situaties. Al met al is Victoria vooral een erg geslaagde en spannende zit.

Jim Pedd, freelance filmjournalist (en alumnus)

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)